Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Paris: Bustul lui Adolf Hitler în Senatul francez de 75 de ani

bustul_lui_adolf_hitler_are_o_inaltime_de_35_de_cm_si_a_fost_descoperit_in_subsolul_senatului_francez_in_inima_parisului.jpg

Bustul lui Adolf Hitler are o înaltime de 35 de cm si a fost descoperit în subsolul Senatului francez, în inima Parisului.
Bustul lui Adolf Hitler are o înaltime de 35 de cm si a fost descoperit în subsolul Senatului francez, în inima Parisului.
Image source: 
CÉCILIA LEROUGE / SÉNAT

După 75 de ani de la al Doilea Război Mondial, un bust ce îl înfăţişează pe Hitler şi diverse obiecte ce indică ocupaţia germană, se regăsesc în continuare în subsolul clădirii ce adăposteşte Senatul francez, spre marea mirare a venerabililor senatori.

În subsolurile Palatului Luxembourg se află acest bust înalt de 35 de cm precum şi un steag nazist de 2m pe 3.

Clădirea Senatului francez a fost rechiziţionată între 1940 şi 1944 de ocupaţia germană şi a adăpostit Statul Major al Aviaţiei (Luftwaffe) pentru întregul front de Vest.

Senatorii francezi au părăsit palatul pe 10 iunie 1940 iniţial pentru Tours, apoi la Bordeaux pentru a ajunge într-un final la Vichy pe 3 iulie.

Preşedintele Senatului susţine că a cerut chestorilor însărcinaţi cu gestiunea instituţiei să demareze o anchetă mai profundă privind ansamblul obiectelor ce se regăsesc în aceste subsoluri, fiind vorba de un domeniu impresionant ce se întinde pe 23 de hectare.

Palatul a fost construit în urmă cu 400 de ani.

Preşedintele Senatului, al cărui birou a fost, de altfel, ocupat de mareşalul german Sperrle susţine că serviciile Palatului nu au nimic de ascuns şi că buncărul amenajat sub Petit Luxembourg, reşedinţa şefului Senatului, a fost vizitat de echipele de televiziune.

Buncărul a fost construit în 1937 şi a fost ocupat de germani în timpul războiului. La primul nivel se regăsea infirmeria iar aici pot fi văzute diverse obiecte germane printre care o cutie din lemn, inscripţionată în germană – «stoc de aparate respiratoare cu circuit închis cu oxigen sub presiune».