Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina, pe cale de normalizare?

putin.jpg

Vladimir Putin în compania deputatului ucrainean Viktor Medvedciuc, 5 septembrie 2019
Vladimir Putin în compania deputatului ucrainean Viktor Medvedciuc, 5 septembrie 2019
Image source: 
Sputnik/Mikhail Klimentiev/Kremlin via REUTERS

In Rusia, mai exact la Vladivostok, are loc în aceste zile un important forum economic destinat să atragă investitori străin în Extremul Orient şi să întărească legăturile dintre Rusia şi ţările asiatice. Anul acesta, preşedintele Vladimir Putin, gazda reuniunii, i-a primit acolo pe omologii lui din India, Japonia, Malaezia şi Mongolia. Cu această ocazie, Vladimir Putin a anunţat un apropiat schimb « masiv » de prizonieri cu Ucraina.

«Ne apropiem de finalul negocierilor. Schimbul de prizonieri va fi masiv, de amploare, şi va avea loc la o dată ce va fi anunţată ulterior» a precizat Vladimir Putin la Vladivostok.

Seful Kremlinului se exprima pentru prima dată asupra acestui subiect care este de mai multe săptămâni în centrul unor speculaţii. Trebuie spus că discuţiile între Moscova şi Kiev pe această temă a prizonierilor este negociată de multă vreme de cele două capitale.

Printre numele citate că ar face parte din schimbul de prizonieri apare şi Oleg Senţov. Reamintim că realizatorul ucrainean a fost condamnat la 20 de ani închisoare fiind acuzat de pregătirea unor atacuri teroriste în Crimeea. De asemenea se evocă cei 24 de marinari ucraineni deţinuţi de Rusia după un incident naval din largul Crimeeii. De partea rusă, jurnalistul Kiril Vişinski, judecat la Kiev pentru «înaltă trădare» dar eliberat sub anumite condiţii zilele trecute, ar putea fi remis Rusiei.

«Ar fi o normalizare completă a relaţiilor noastre. Era inevitabil între doi vecini care au şi o proximitate culturală» a comentat preşedintele Rusiei fără să dea mai multe detalii despre discuţiile complicate duse cu Kiev pe tema persoanelor ce ar urma să fie eliberate.

Nu întâmplător probabil, cu câteva minute înaintea declaraţiilor lui Putin, curtea de apel din Kiev a ordonat eliberarea lui Volodimir Ţemah, un fost şef militar al separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei, suspectat în ancheta privind doborârea avionului MH17 al companiei Malaysian Airlines în iulie 2014. Aparatul cu 298 de persoane la bord fusese doborât exact deasupra zonei de conflict din estul Ucrainei.

Comentatorii constată că noul preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, este partizanul unei politici mai împăciutoare cu Rusia. El a propus dealtfel déjà în iulie Moscovei să-l schimbe pe Senţov contra lui Vişinski. Anumite medii de informare din Rusia au afirmat că Senţov ar fi fost transferat în mod surprinzător zilele trecute din lagărul siberian în care se afla într-o închisoare moscovită.

Relaţiile dintre Moscova şi Kiev sunt cum nu se poate mai proaste de când Rusia a anexat peninsula Crimeea acum 5 ani. Un gest urmat de declanşarea unui conflict ucigător în estul Ucrainei soldat până acum cu peste 13.000 de morţi. Fără îndoială că viitorul schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina – chiar dacă nu l-ar include şi pe cineastul ucrainean – ar marca o detensionare importantă a relaţiilor dintre cele două ţări.

 
Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina, pe cale de normalizare