Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Apel în Franţa : «Stop fermelor zootehnice, aceşti inamici ai interesului general»

poules.jpg

Image source: 
l214.com

Asociaţia de apărare a animalelor L214 lansează în paginile ziarului Le Monde un apel contra fermelor zootehnice. Textul care cere oprirea crescătoriilor intensive de animale a fost semnat déjà de 200 de personalităţi şi organizaţii franceze printre care actriţele Isabelle Adjani şi Brigitte Bardot, scriitorii Michel Onfray şi Amélie Nothomb şi fotograful Yann Arthus-Bertrand.

Apelul lansat de L214 pleacă de la o lucrare-manifest publicată de asociaţia de apărare a animalelor  în care este descris felul în care omul a cizelat animalele în funcţie de nevoile sale : selecţia genetică pentru a le accelera creşterea, îngrămădirea animalelor în locuri suprapopulate, etc. Astăzi, L214 e de părere că se schiţează un consens pentru a cere abandonarea unui model agricol muribund şi mortifer. De unde deci şi apelul semnat în ziarul Le Monde.

«Noi, cetăţeni şi organizaţii, conştienţi de mizele etice, de mediu, sanitare şi sociale, nu mai vrem ferme zootehnice şi industriale care să ţină închise animalele în clădiri, în cuşti sau în bazine din beton, forţându-le astfel să trăiască în condiţii extreme de promiscuitate» se poate citi în text.

«Nu mai vrem crescătorii masive de animale care nu respectă mediul înconjurător şi emit puternic gaze cu efect de seră, produc alge verzi şi ploi acide. Nu mai vrem crescătorii intensive care distrug biodiversitatea şi duc la despăduriri. Nu mai vrem acest sistem susţinut de banii publici dar inamic al interesului general. Nu mai vrem un sistem speculativ care creează dezechilibre socio-economice în numeroase părţi ale lumii» continuă apelul din Le Monde.

Semnatarii se adresează aleşilor şi responsabililor politici, acuzaţi că sunt imobili când nu susţin activ lobby-ul fermelor zootehnice.

«Urgenţa etică, climatică, de mediu, sanitară şi socială impune ţării noastre o tranziţie agricolă şi alimentară. Cerem impunerea unui moratoriu imediat privind fermele zootehnice şi interzicerea construirii unora noi în care animalele să nu poată ieşi la aer liber» mai scriu în încheiere responsabilii de la L214.

Apel în Franţa : «Stop fermelor zootehnice, aceşti inamici ai interesului general»