Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: distanţe de securitate între zonele locuite şi culturile tratate cu pesticide

copiii.png

Copiii, primele victime ale pesticidelor...
Copiii, primele victime ale pesticidelor...
Image source: 
France 24

Guvernul francez lansează luni 9 septembrie consultări în vederea fixării, prin lege, a unor distanţe de securitate între zonele locuite şi culturile tratate cu pesticide. Un proiect de decret urmează să fie publicat, urmînd să fie apoi dezbătut timp de trei săptămîni.

Franţa rurală este deseori descrisă ca o veritabilă grădină, iar prima impresie, atunci cînd vizitezi satele franceze şi traversezi zone cu diverse culturi, este absolut excepţională. De cîte ori nu am fost şi eu fascinat de peisajele din Bretania, uitînd că în adînc pînzele freatice sunt infestate din cauza creşterii intensive a porcilor. De cîte ori nu m-am plimbat, la ţară, prin livezi de meri şi printre vii uitînd că sunt de fapt infestate de substanţe chimice. Utilizarea pesticidelor este deja un scandal naţional în Franţa, şi cred că el se va adînci.

Numeroase asociaţii de protecţie a mediului înconjurător, precum şi asociaţii de riverani denunţă influenţa nefastă a pesticidelor asupra zonelor locuite, copiii fiind primele victime. Cine îşi cumpără astăzi o casă la ţară cu o vedere superbă spre o cultură de meri sau de viţă de vie riscă să fie mai afectat de poluare decît cineva care trăieşte într-o mare aglomeraţie urbană... Este vorba însă de alt tip de poluare, cea cu pesticide.

In funcţie de tipul de cultură, autorităţile vor instaura deci distanţe de securitate cuprinse între 3 şi 50 metri, un fel de fîşii tampon între suprafeţele tratate cu pesticide şi zonele de locuinţe. Vor fi ele, aceste distanţe, suficiente? Polemicile nu vor înceta pe marginea acestui subiect, pentru că două Franţe se află de fapt faţă în faţă: agricultorii se tem că o orice restricţii în ce priveşte utilizarea pesticidelor îi va ruina, iar locuitorii din zonele rurale se tem pentru sănătatea lor.

In Europa mai sunt ţări, nu prea multe, care au decis să fixeze astfel de distanţe de securitate. Slovenia este una dintre ele, care le-a mai cerut agricultorilor să ridice şi nişte garduri de protecţie cel puţin la fel de înalte precum respectivele culturi. În Belgia şi în Germania mai există astfel de precauţii. Subiectul a fost pînă acum aproape inexistent în dezbaterea publică, era şi momentul să fie abordat pentru că este unul grav, care ţine de sănătatea publică.