Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump întrerupe negocierile cu talibanii

05092019-kaboul-afghanistan-attentat-otan-taliban.jpeg

Militari NATO la Kabul pe 5 septembrie 2019 în zona comiterii noului atentat revendicat de talibani
Militari NATO la Kabul pe 5 septembrie 2019 în zona comiterii noului atentat revendicat de talibani
Image source: 
Omar Sobhani, Reuters

Preşedintele Donald Trump a anunţat sîmbătă 7 septembrie suspendarea negocerilor de pace cu talibanii ca urmare a atacului comis joia trecută de talibani la Kabul. Talibanii au revendicat acest atentat sinucigaş care a provocat moartea unui soldat american şi a altor 11 alte persoane. Reamintim că la începutul săptămînii trecute un diplomat român şi-a pierdut viaţa la Kabul în urma unor atacuri similare.

Duminică 8 septembrie urma să aibă loc o reuniune secretă cu mai mulţi şefi talibani importanţi pe sol american, la reşedinţa prezidenţială de la Camp David. Din ce scrie presa franceză nu rezultă cu claritate dacă Donald Trump urma să fie şi el de faţă la aceste discuţii aflate într-o fază avansată. Mai sigur este că preşedintele american avea intenţia de a-l întîlni pe omologul său afgan Ashraf Ghani.

Pentru americani însă a devenit limpede că şefii talibani cu care au negociat pînă acum la Doha, în Qatar, nu sunt capabili să-şi controleze trupele. Sau poate că au avut proasta inspiraţie de a permite respectivele atacuri la Kabul, chiar în zonele cele mai păzite, pentru a exercita presiuni asupra americanilor şi a-i obliga să cedeze în privinţa unor puncte din ceea ce urma să fie un plan de pace.

Donald Trump şi-a expus între timp părerea pe Twitter: şefii talibani care au participat la discuţii nu au de fapt autoritatea necesară pentru a semna un acord atît de important. "Cîte decenii suplimentare mai sunt dispuşi talibanii să se lupte?" se mai întreabă Donald Trump în mesajul său.

Întrebarea ar putea fi pusă însă şi în celălalt sens: cît timp mai sunt dispuşi americanii să rămînă în Afganistan şi să înregistreze pierderi? Pe 28 septembrie în Afganistan urmează să aibă loc alegeri prezidenţiale, fără surprize majore. Pentru americani însă ar fi fost mult mai importantă semnarea unui acord de pace cu talibanii, mai ales că s-au adunat 18 ani de conflict în această ţară.

Cu o săptămînă în urmă agenţiile de presă evocau iminenţa unui acord. Acum talibanii prezic noi suferinţe pentru americani dacă rămîn în Afganistan. 14 000 de soldaţi americani se află în această ţară şi Donald Trump şi-ar fi dorit să anunţe, ca pe o victorie diplomatică, retragerea unora dintre ei, mai ales că şi în Statele Unite vor avea loc curînd, în noiembrie 2020 alegeri prezidenţiale...