Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Directorul general de la Nissan, nevoit şi el să demisioneze

saikawa.jpg

Hiroto Saikawa, directorul general de la Nissan, în cursul unei conferinte de presà pe 25 iulie 2019
Hiroto Saikawa, directorul general de la Nissan, în cursul unei conferinte de presà pe 25 iulie 2019
Sursa imaginii: 
REUTERS/Issei Kato

Hiroto Saikawa, directorul general executiv de la Nissan şi succesor al francezului Carlos Ghosn, a anunţat că va demisiona din post peste o săptămână. Inaltul responsabil al constructorului nipon de automobile a recunoscut că a încasat un salariu mai mare decât era prevăzut în procedurile interne de la Nissan.

Scandalul în care este implicat Hiroto Saikawa a fost declanşat de un audit intern, comandat de Nissan. S-a aflat astfel că directorul general executiv al constructorului japonez de maşini încasase, graţie unui dispozitiv de prime, sume de bani mai mari decât ar fi avut voie. Zilele trecute, responsabilul dăduse vina pe „un sistem instaurat de Carlos Ghosn”, se scuzase apoi pentru „jena cauzată” şi promisese în final că va restitui banii luaţi în plus. E vorba de circa 400.000 de euro, afirmă presa niponă.

Declaraţii şi gesturi care au fost considerate insuficiente de consiliul de administraţie de la Nissan care a decis deci să-l împingă spre ieşire pe cel care-l demascase anul trecut pe Ghosn şi îi luase locul. Afacerea nu este pasibilă de urmăriri judiciare dar şocase opinia publică din Japonia. In plus, acţionarii lui Nissan cereau de mai multe luni demiterea lui Saikawa pe motiv că este prea asociat erei Carlos Ghosn, un mare patron căruia i-a fost fidel ani de zile înainte de a participa direct la răsturnarea lui de la putere.

Reamintim că fostul mare patron franco-libanezo-brazilian, ex-PDG al alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi, a fost arestat şi încarcerat la sfârşitul anului trecut. Eliberat sub cauţiune în primăvară, Carlos Ghosn se pregăteşte pentru procesul său care ar putea avea loc în primăvara anului viitor.

 
Directorul general de la Nissan, nevoit şi el să demisioneze