Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Semnificaţiile unui proverb afgan: “ei au ceasul, noi avem timpul”

2019-03-07t165203z_183057835_rc1c12c3dcf0_rtrmadp_3_usa-afghanistan-talks_0.jpg

Negocieri la Doha, în Qatar, pe 26 februarie 2019, între americani şi talibani
Negocieri la Doha, în Qatar, pe 26 februarie 2019, între americani şi talibani
Sursa imaginii: 
Qatari Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Negocieriale de pace dintre americani şi talibani sunt întrerupte pentru moment dar ambele părţi au lăsat “o poartă deschisă pentru reluarea în viitor a dialogului”, afirmă Agenţia France Presse. Sefii talibani şi responsabili americani au negociat timp de un an un acord de pace care părea într-o fază avansată. Cotidianul Le Monde vorbeşte însă de un “pariu ratat” al preşedintelui american Donald Trump, cel care a anunţat de altfel duminică 8 septembrie, prin metoda Twitter, suspedandarea discuţiilor.

Din ce relatează presa franceză şi diverse agenţii de presă rezultă că talibanii şi americanii nu s-au înţeles în privinţa unui punct esenţial. Statele Unite doresc să menţină, şi după eventuala semnare a unui acord de pace cu talibanii, un anumit număr de soldaţi pe teritoriul afgan, ca o forţă de luptă “antiteroristă”.

Talibanii ar dori retragerea totală a americanilor întrucît pretind că propriile lor forţe sunt capabile să combată terorismul. Poate că pare ciudat, dar iată că talibanii, responsabili de sute şi sute de atacuri teroriste, încep să candideze în mod serios pentru rolul de posibili “apărători ai ordinii” în Afganistan. Iar rolul de terorist este atribuit acum numai Organizaţiei stat islamic care încearcă să se implanteze în Afganistan.

Ceea ce a surprins însă şi mai mult în contextul suspendării negocierilor anunţată de Donald Trump este faptul că o delegaţie de talibani urma să fie primită la Camp David, deci pe sol american. Îşi imagina oare, Donald Trump, că ar fi putut semna, cu cîteva zile înainte de data de 11 septembrie, un răsunător acord de pace cu talibanii la Camp David? Că ar fi putut prezida acolo, în acest loc încărcat de istorie, o reconciliere între guvernul de la Kabul şi talibani, ca o pagină nouă de istorie?

Lui Donald Trump îi plac loviturile de teatru, şi cu siguranţă că el visa la o nouă “victorie diplomatică” avînd rezonanţă planetară. El a fost însă avertizat chiar din rîndurile proprieie sale tabere, altfel spus din tabăra republicană, că era pe cale să comită un sacrilegiu. Cum să-i inviţi pe talibani exact la Camp David, în locul unde, după atentatele de pe 11 septembrie 2001, au fost luate deciziile de intervenţie militară în Afganistan, tocmai împotriva talibanilor care la ora aceea îi proteja pe teroriştii Al Qaidei?

În ultimii 17 ani, de cînd se află trupele americane în Afganistan, au fost iniţiate în jur de zece negocieri de pace şi de reconciliere. Si toate au avortat. Poate că Donald Trump şi-a dat seama şi de faptul că semnarea unui document, în mod solemn, la Camp David, înainte de alegerile prezidenţiale afgane de pe 28 septembrie nu putea fi decît o eroare. În general în contextul apropierii alegerilor prezidenţiale din ţara lor talibanii îşi intensifică atacurile, nu semnează acorduri de pace…

Există o mare diferenţă în materie de percepţie a timpului între americani şi talibani. Donald Trump este grăbit să-şi retragă soldaţii, iar aceştia din urmă nu aşteaptă altceva decît să se întoarcă acasă. Talibanii par să aibă în faţa lor eternitatea pentru a cîştiga războiul. Nu întîmplător talibanii evocă un vechi proverb afgan cînd se referă la americani. Proverbul sună cam aşa: “ei au ceasul, noi avem timpul”.