
Special Paris
10 septembrie: Ziua mondială de prevenire a sinuciderilor
suicide_affiche_8x11_v_fr_0.jpg

Există o Asociaţie internaţională pentru prevenirea sinuciderilor şi la iniţiativa ei, cu 17 ani în urmă, data de 10 septembrie a devenit zi de reflecţie dar şi de acţiune pentru eradicarea unui fenomen ţinînd de fapt de sănătatea publică. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cam 800 000 de persoane se sinucid anual. Cifră mai mare decît cea a victimelor datorate războaielor sau catastrofelor naturale. Toate aceste cazuri de sinucidere înseamnă doliu pentru alte milioane de persoane dar şi pierderi economice…
Există numeroase asociaţii care pot fi contactate de persoanele aflate în stare de deprimare. De altfel, OMS-ul arată într-un raport că între 2010 şi 2016 numărul de sinucideri a scăzut, în medie, cu aproape zece la sută.
Cele mai multe sinucideri au loc în ţări cu venituri mici, se mai arată în raport. Dacă luăm drept criteriu numărul de sinucideri pe suta de mii de locuitori, Guyana prezintă cea mai mare rată de sinucideri: 30 la o sută de mii de locuitori. Pe locul al doilea se află Rusia, excesul de alcool fiind principala cauză. Urmează, în ordine, Lituania, Lesotho, Uganda, Sri Lanka, Coreea de Sud, India şi Japonia.
Franţa afişează o rată de 12 sinucideri pe suta de mii de locuitori.
Specialiştii constată că multe sinucideri sunt comise cu pesticide. In Sri Lanka, o serie de interdicţii legate de accesul la pesticide a dus la salvarea a 93 000 de vieţi între 1995 şi 2015, mai arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Poate că numărul de sinucideri ar scădea şi dacă în unele ţări, de exemplu în Statele Unite ale Americii, s-ar lua măsuri pentru reducerea accesului la armele de foc. Iniţiativă care nu este însă la ordinea zilei.