Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport privind schimbările climaterice: se impune o revoluţie în materie de percepţie a urgenţelor

000_1k58jf_0.jpg

Ban Ki-moon la prezentarea raportului privind adaptarea, Beijing, 10 septembrie 2019
Ban Ki-moon la prezentarea raportului privind adaptarea, Beijing, 10 septembrie 2019
Image source: 
GREG BAKER / AFP

Lumea trebuie să se adapteze noilor realităţi generate de schimbările climaterice, pentru că în caz contrar mari catastrofe se profilează la orizont. Aceasta este concluzia unui prim raport prezentat marţi 10 septembrie de o comisie internaţională co-prezidată de fostul secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon. Creată în 2018 la iniţiativa Olandei, Comisia globală a adaptării mai beneficiază de sprijinul altor 19 ţări.

Consecinţele schimbărilor climaterice sunt inevitabile şi lumea trebuie să-şi accelereze pregătirile pentru a face faţă şocului. În paralel, însă, schimbările climaterice înseamnă şi noi oportunităţi economice. Raportul Comisiei, prezentat la Beijing, are, bineînţeles, tonul unor avertismente extrem de serioase, dar în acelaşi timp pune accentul pe faptul că lucrurile pot fi redirecţionate pe calea cea bună. "Suntem ultima generaţie care poate schimba cursul modificărilor climaterice, şi prima care va trebui să-i suporte consecinţele" a declarat Ban Ki-moon, citat de Agenţia France Presse.

Comisia este co-prezidată de Bill Gates, fondator al firmei Microsoft şi militant pentru reducerea poluării, precum şi de Kristalina Georgieva, directoare generală a Băncii Mondiale, responsabilă care are toate şansele să preia conducerea Fondului Monetar Internaţional.

Pentru umanitate se deschid deci două căi. Dacă amînă luarea unor măsuri drastice va plăti mai tîrziu preţul tragic al ignoranţei şi al paraliziei. Dacă începe să-şi planifice viitorul va prospera. Sunt cuvinte pronunţate tot de Ban Ki-moon.

Raportul repertoriază mai multe domenii în care trebuie acţionat repede. Infrastructurile şi agricultura, de exemplu, vor trebui adaptate schimbărilor climaterice.

Se anunţă la orizont o gravă penurie de apă. În prezent, de exemplu, în jur de trei miliarde cinci sute de milioane de persoane au probleme cu aprovizionare cu apă cel puţin o lună pe an. În 2050 numărul acestor victime ale penuriei de apă ar putea ajunge la cinci miliarde.

Omenirea va mai trebui să facă economii pentru a nu epuiza resursele planetei. In Franţa, de exemplu, fiecare francez produce în medie 354 de kilograme de deşeuri pe an. Dacă toţi locuitorii planetei ar adopta modelul francez de consum, cu corolarul de risipă pe care îl implică, am avea nevoie trei planete terestre pentru a răspunde acestui tip de comportament, se arată în diverse studii.

Semnalale de alarmă sunt numeroase şi în legătură cu excesul de consum de carne. Doar în Franţa sunt sacrificate zilnic în abatoare trei milioane cinci sute de mii de animale, de la păsări la vite.

In raportul prezentat la Beijing se mai arată că adaptarea se impune ca o acţiune complementară în raport cu multe altele, de combatere sau de frînare a încălzirii atmosferei.

China, ţara gazdă în contextul prezentării acestui raport şi ţara care poluează cel mai mult pe planetă, reflectează de o vreme la adoptarea unor alte strategii industriale şi de consum. Ministrul chinez al economiei a şi reacţionat la concluziile raportului spunînd că o economie durabilă trebuie în mod obligatoriu să ţină seama de adaptarea la schimbările climaterice.

Raportul mai avertizează că lumea va putea găsi ieşirea din tunel dacă va fi dispusă să asume trei "revoluţii". Prima ar fi cea a conştientizării urgenţei, ceea ce înseamnă investiţii în cercetare şi inovaţie pentru crearea unui nou model economic. A doua revoluţie ar fi cea a previziunilor, altfel spus atît responsabilii politici cît şi intreprinderile trebuie să anticipe dificultăţile de mîine. Iar a treia revoluţie ar fi legată de finanţarea acestui gigantic şantier, ceea ce înseamnă că atît sectorul privat cît şi cel public trebuie să găsească banii pentru accelerarea punerii în aplicare a viitorului nou model economic.