Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Uniunea Europeană şi Cuba mizează pe cooperare

853107d19297e3db480f53dc076867bca8fe39a1.jpg

Discuţii la Havana între delegaţia europeană şi autorităţile cubaneze, 8 septembrie 2019
Discuţii la Havana între delegaţia europeană şi autorităţile cubaneze, 8 septembrie 2019
Image source: 
AFP

Federica Mogherini, responsabila europeană cu politica externă, se află într-un turneu diplomatic în America latină. Prima ţară vizitată a fost Cuba, următoarele etape fiind Mexic şi Columbia. Situaţia din Venezuela figurează printre subiectele importante de pe agenda discuţiilor.

"Cuba este un partener cheie al Uniunii Europene" a declarat Federica Mogherini la Havana. O frază care riscă să suscite oprobiul preşedintelui american Donald Trump. Reamintim că Washington-ul a înăsprit embargoul împotriva Cubei, care oricum era în vigoare din 1962, pe motivul că Havana sprijină guvernul socialist al lui Nicolas Maduro în Venezuela. De altfel este adevărat, Venezuela fiind nu doar aliatul politic al Cubei ci şi principalul său furnizor de petrol. Uniunea Europeană consideră însă că strategia embargoului nu este bună, şi de altfel europenii au semnat un acord istoric, de dialog şi cooperare, cu Cuba în decembrie 2016, acord care a intrat în vigoare în noiembrie 2017

Uniunea Europeană a devenit principalul investitor în Cuba şi primul său partener economic, cu investiţii care s-au ridicat în 2018 la aproape trei miliarde cinci sute de milioane de dolari. Marea problemă rămîne însă legislaţia americană. Aşa-numita lege Helms-Burton adoptată la Washington şi intrată în vigoare în mai anul acesta autorizează acţiuni în justiţie împotriva intreprinderilor străine prezente în Cuba, aceste interprinderi fiind printre altele acuzate că profită de bunuri naţionalizate după revoluţia din 1959.

Cuba şi Uniunea Europeană vor să contracareze această lege, ceea ce nu este chiar simplu. De notat că opozanţi cubanezi le reproşează europenilor o anumită complezenţă faţă de regimul de la Havana. Drepturile omului sunt mai puţin evocate în numele pragmatismului economic. Mai rămîne ca eventuala prosperitate economică să poată duce la democratizare şi liberalizare în Cuba.