Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnaliştii de la Le Monde îi somează pe acţionarii ziarului să le garanteze independenţa

monde.jpg

Apelul din Le Monde a fost semnat de peste 450 de redactori ai ziarului
Apelul din Le Monde a fost semnat de peste 450 de redactori ai ziarului
Sursa imaginii: 
lemonde.fr

Gest inedit în presa franceză. Peste 450 de jurnalişti de la influentul ziar de seară Le Monde publică un text în care cer acţionarilor publicaţiei să le garanteze independenţa. Apelul survine un an după ce omul de afaceri şi miliardarul ceh Daniel Kretinsky a decis să cumpere 49% din acţiunile grupului Le Monde deţinute de unul dintre acţionarii de referinţă.

In opinia semnatarilor apelului, „momentul este crucial pentru Le Monde. Pentru prima oară în istoria ziarului, un nou acţionar ar putea fi acceptat fără ca redacţia să fi fost consultată” scriu jurnaliştii.

Acum un an, în octombrie 2018, industriaşul şi miliardarul ceh Daniel Kretinsky a decis să cumpere 49% din acţiunile deţinute de Matthieu Pigasse, unul dintre cei doi acţionari de referinţă ai grupului Le Monde. Asta fără ca „polul de independenţă” al ziarului – acţionar minoritar compus din ziariştii, personalul, cititorii şi fondatorii cotidianului – să fii fost consultat.

Anunţul a provocat agitaţie şi nemulţumiri în rândul redactorilor şi i-a constrâns pe cei doi acţionari de referinţă – Matthieu Pigasse şi Xavier Niel – să se angajeze în scris să acorde „polului de independenţă” o clauză care-i permite să accepte sau să refuze sosirea unui nou acţionar de amploare.

După un an de intense discuţii, această clauză tot nu a fost formalizată. In consecinţă, marţi 3 septembrie, „polul de independenţă” le-a cerut din nou lui Pigasse şi Niel să-şi ţină promisiunea pentru a garanta independenţa ziarului. O săptămână mai târziu, pe 9 septembrie, Niel a semnat clauza. Jurnaliştii de la Le Monde aşteaptă acum ca şi Pigasse să facă la fel şi îi cer şi lui Kretinsky să co-semneze textul.

In opinia redactorilor, „această clauză constituie o piesă indispensabilă pentru a completa şi întări independenţa cotidianului. Fără această contraputere, intrarea în capitalul ziarului a unui nou acţionar care nu ar mai respecta echilibrele instaurate acum un deceniu între redacţie şi proprietari ar ameninţa locul special pe care-l ocupă Le Monde în peisajul mediatic francez”.

Contrar tentaţiei de a face economii pe spatele redacţiei dând afară oameni, echipa de la Le Monde nu şi-a pierdut substanţa iar proprietarii de până acum s-au ţinut de cuvânt şi nu au considerat informaţia ca pe un produs sau o simplă sursă de profituri. „Intr-un deceniu, numărul de jurnalişti a crescut pentru a depăşi azi cifra de 450”, mai amintesc semnatarii tribunei. Ei se declară astfel decişi să-şi apere independenţa pentru a păstra relaţia specială de încredere pe care o au cu cititorii ziarului.

Reamintim că cehul Daniel Kretinsky a investit anul trecut în mai multe titluri ale presei franceze pe lângă Le Monde: Marianne, Elle, Version Femina, Ici Paris sunt doar câteva dintre ele. Omul de afaceri a cumpărat de asemenea două centrale pe cărbuni din Franţa şi a investit şi în lanţul de supermarketuri Casino.

 
Jurnaliştii de la Le Monde îi somează pe acţionarii ziarului să le garanteze independenţa