Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: “la rentrée sociale”

rsz_000_1js9r1_0.jpg

Urgentişti în grevă la Lille pe 29 august 2019
Urgentişti în grevă la Lille pe 29 august 2019
Image source: 
Philippe HUGUEN / AFP

În Franţa executivul începe să fie confruntat cu primele mişcări sociale din această toamnă. Miercuri 11 septembrie au manifestat la Paris salariaţi din sectorul sănătăţii care cer o totală reorganizare a serviciului de urgene. Alte categorii salariale se mobilizeză pentru săptămînile următoare.

Urgentiştii au lansat de fapt o mişcare grevistă în urmă cu şase luni, şi s-au asociat mişcării 250 de servicii de urgenţă. Luni, 9 septembrie, guvernul a anunţat un plan de acţiune dotat cu un buget de 750 de milioane de euro, şi cu măsuri care ar urma să fie eşalonate pînă în 2022. Greviştii cer însă mai multe paturi de spital şi o mărire a salariului cu 300 de euro net lunar, deci au anunţat că îşi continuă mobilizarea.

O altă categorie profund nemulţumită este cea a poliţiştilor. Sindicatele lor au anunţat “un marş naţional al furiei” (marche national de la colère) pentru data de 2 octombrie. În general poliţiştii preferă să-şi exprime altfel nemulţumirile, prin negocieri conduse de sindicate. Liderii lor sindicali afirmă însă că poliţiştii francezi au ajuns la exasperare din mai multe motive: ei se plîng de condiţiile în care îşi exersează misiunile, de stresul în continuă creştere şi de contextul general de violenţă din Franţa. În fiecare zi se produc în jur de 110 agresiuni împotriva poliţiştilor şi pompierilor francezi, iată o cifră de natură să spună multe despre starea de spirit a poliţiştilor.

Ei sunt în număr de 150 00, ceea ce înseamnă 170 de agenţi pentru suta de mii de locuitori. Insuficient, spun sindicatele, arătînd că în Germania există 298 de poliţişti pentru suta de mii de locuitori. La început de carieră un poliţist cîştigă net 1236 de euro pe lună, un salariu derizoriu, spun sindicatele, faţă de ceea ce au de înfruntat poliţiştii zilnic pe teren. În Franţa sunt înregistrate anual în jur de 8 milioane de apeluri la numărul de urgenţă la poliţiei, 17, ceea ce înseamnă pentru poliţişti o intervenţie la fiecare zece secunde.