Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump şi John Bolton: “America first” şi “America everywhere”

Donald Trump împreună cu Mike Pompeo şi cu John Bolton, Washington, le 20 iunie 2019.

În Statele Unite preşedintele Donald Trump se separă de încă unul dintre consilierii săi, este vorba de John Bolton. În vîrstă de 70 de ani, consilier pe chestiuni de securitate naţională, John Bolton era cunoscut ca adept al intervenţiilor militare punitive. Din punctul său de vedere America ar fi trebuit să recurgă la bombardamente în Iran, în Coreea de Nord, poate şi în Venezuela. Plecarea lui Bolton nu înseamnă însă o modificare imediată a politicii externe americane, spun specialiştii.

John Bolton ocupa acest post din aprilie anul trecut şi era în dezacord cu Donald Trump în privinţa mai tuturor dosarelor importante. Reamintesc în paranteză că Donald Trump s-a separat de primul său consilier în materie de securitate naţională după numai 22 de zile, era vorba de Michael Flynn. Al doilea, generalul McMaster, a rezistat mai mult, din februarie 2017 pînă în aprilie 2018

Unii comentatori spun că John Bolton era un pericol pentru pacea lumii, el încarnînd “linia dură” în materie de politică externă. În 2015, de exemplu, el îşi intitula în felul următor un articol publicat în New York Times: “Pentru a opri Iranul trebuie să bombardăm Iranul”. În privinţa Coreei de Nord, el pleda pentru bombardamente “preventive”. John Bolton a mai făcut tot ce i-a stat în putinţă, pentru a obţine, prin presiuni şi alte manevre, plecarea de la putere a lui Nicolas Maduro în Venezuela.

Un comentator al Agenţiei France Presse observă însă, ironia sorţii, că John Bolton este acum cel care pleacă de la putere în ţara lui, iar Maduro rămîne în continuare şef al statului venezuelian pentru că are sprijinul armatei. S-ar părea că Donald Trump i-a reproşat lui Bolton faptul că a mizat cu prea mare naivitate pe şansele lui Juan Gaido, lider al opoziţiei venezueliene, de a se impune la putere. În orice caz, Donald Trump se exprimă din ce în ce mai puţin în privinţa Venezuelei, arată tot France Presse.

Doctrina lui Donald Trump, “America first” pare să fi devenit deci incompatibilă cu doctrina lui John Bolton, “America everywhere”. De fapt ceea ce se observă cu ochiul liber este că Donald Trump preferă să fie războinic şi furtunos în declaraţii, dar extrem de prudent cînd vine vorba de acţiuni militare concrete. Să ne amintim că el a fost cît pe ce să ordone un raid de represalii împotriva Iranului, după ce iranienii au distrus, în iunie, o dronă americană, dar în ultimul moment s-a răzgîndit.

Strategia adoptată pînă acum de Donald Trump în privinţa unor ţări precum Coreea de Nord, Iranul sau Venezuela este cea a “presiunii maxime”, dar fără a recurge la forţă militară. O strategie care întîrzie însă să-şi arate efectele dorite, arată comentatorii cotidianului francez  Le Monde. În virtutea acestei strategii, de exemplu, a decis Donald Trump să retragă semnătura Americii de pe acordul nuclear cu Iranul negociat de comunitatea internaţională. În mod paradoxal, acum, Donald Trump este cel care se declară dispus să-l întîlnească pe omologul său iranian Hassan Rohani, iar acesta din urmă refuză. Iranienii sunt dispuşi să discute numai dacă America ridică sancţiunile decretate împotriva lor. În cazul dosarului iranian Donald Trump nu a reuşit decît să izoleze America pe plan internaţional, iar iranienii joacă acum pe cartea victimizării şi denunţă “terorismul economic” al Washington-ului.

Săptămîna viitoare vom afla numele celui care îl va succeda pe John Bolton. În contextul în care Donald Trump speră să fie reales în noiembrie anul viitor la Casa Albă, probabil că el va opta pentru un sfătuitor mai moderat în materie de securitate naţională. Sau pentru cineva capabil să-l ajute să obţină măcar o victorie răsunătoare pe plan diplomatic pe care apoi să o poată instrumentaliza în contextul prezidenţialelor.