Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zi neagră în transporturile pariziene

greva_ratp.jpg

Statie de metrou parizianà în timpul grevei din noiembrie 2007
Statie de metrou parizianà în timpul grevei din noiembrie 2007
Sursa imaginii: 
Reuters

O grevă inedită a angajaţilor din transportul public parizian riscă să transforme ziua de vineri într-una neagră pentru călători. Dacă lista revendicărilor este lungă, principala supărare a angajaţilor este viitoarea reformă a pensiilor care va afecta statutul special de care beneficiază cei de la RATP – Regia autonomă de transporturi din Paris.

Vineri 13, vinere neagră ! Mobilizarea contra reformei pensiilor care se discută tocmai acum în parlamentul francez riscă să-i penalizeze foarte tare pe utilizatorii transportului public parizian. Toate sindicatele de la RATP şi-au chemat simpatizanţii să întrerupă lucrul vineri iar previziunile sunt catastrofale.

10 linii de metrou din 15 vor fi complet oprite. Una va circula doar parţial, alte două vor fi grav afectate de mişcarea de protest. In fine, doar două linii, ambele automate, fără vatmani, vor circula normal. Două din cele 5 linii de metrou rapide – aşa-zisele RER – vor fi şi ele la ralenti, la fel şi cele 8 linii de tramvai de pe mica centură a Parisului. In fine, autobuzele vor circula doar unul din trei.

Ultima grevă de o astfel de amploare a avut loc în 2007 când angajaţii protestau tot împotriva reformei pensiilor preconizată de preşedintele de atunci Nicolas Sarkozy.

In faţa perturbărilor previzibile, direcţia RATP a semnat acorduri cu diverşi operatori pentru a propune utilizatorilor soluţii alternative. Scootere electrice, biciclete şi trotinete vor fi astfel puse la dispoziţia clienţilor gratuit o parte din timp sau traseu. Serviciile de maşini gen Uber au scos şi ele oferte pentru călătorii penalizaţi de greva transporturilor.

 
Zi neagră în transporturile pariziene