Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa pune beţe în roate proiectului Libra – moneda virtuală a Facebook

moneda_digitala_libra_este_un_proiect_initiat_de_facebook_si_ar_urma_sa_fie_lansata_in_2020.jpg

Moneda digitala Libra este un proiect initiat de Facebook si ar urma sa fie lansata în 2020.
Moneda digitala Libra este un proiect initiat de Facebook si ar urma sa fie lansata în 2020.
Sursa imaginii: 
Studio Graphique France Médias Monde

Ministrul de Finanţe Bruno Le Maire anunţă că nu va autoriza dezvoltarea monedei pe sol european şi estimează că suveranitatea statelor este în joc. Anunţul a fost făcut în cadrul Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică.

Compania Facebook prevede să lanseze moneda Libra în 2020. Nu este prima dată când ministrul francez şi-a exprimat preocuparea vizavi de Libra. De această dată declaraţia sa a fost mult mai nuanţată.  

Considerând că suvernaitatea monetară a statelor este în joc, oficialul francez nu a ezitat să califice «sistemice» riscurile pe care ar putea să le determine această «eventuală privatizare a unei monede deţinute de un singur actor care care peste 2 miliarde de utilizatori în întreaga lume».  

«Orice problemă în funcţionarea acestei monede ori în gestionarea rezervelor ar putea crea o dezordine financiară considerabilă», este de părere ministrul Bruno Le Maire.

«Comentariile ministrului francez al Economiei subliniază încă o dată importanţa muncii duse în prezent cu autorităţile din domeniul reglementării şi cu guvernele din întreaga lume», a reacţionat    un responsabil de comunicare de la Asociaţia Libra, Dante Disparte.

Ministrul şi-a exprimat dubiile încă de la summitul G7 de Finanţe, desfăşurat în Franţa în iulie. Atunci el şi-a exprimat temerea că moneda Libra ar putea scăpa controlului statelor apropo de finanţarea terorismului.

Pe acelaşi ton, ministrul a refuzat ca acest tip de monedă să se dezvolte fără nicio reglementare.

«Nu văd de ce noile tehnologii ar fi ghidate de o ideologie care refuză orice reglementare şi care contestă rolul statului», a explicat Bruno Le Maire adăugând că gândeşte contrariul : «că putem avem state puternice şi tehnologii noi solide».

Facebook a anunţat la mijlocul lui iunie dorinţa de a lansa o monedă digitală ca mod de plată alternativ circuitelor bancare tradiţionale.

Proiectul a declanşat vii dezbateri din partea bancherilor, politicienilor şi a autorităţilor de reglementare, în privinţa riscurilor pentru stabilitatea financiară.

În iulie, miniştrii de Finanţe din G7 au atenţionat, la rândul lor, asupra acestor riscuri pentru sistemul financiar internaţional.