Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Avocaţii victimelor atentatelor din noiembrie 2015 cer arestarea şefului Daech

in_atacurile_teroriste_din_13_noiembrie_2015_din_paris_si_saint_denis_au_murit_131_de_oameni_iar_peste_400_au_fost_raniti._unul_din_atacuri_a_vizat_sala_de_concerte_bataclan_in_care_au_murit_90_de_oameni.jpg

În atacurile teroriste din 13 noiembrie 2015 din Paris si Saint Denis au murit 131 de oameni iar peste 400 au fost raniti. Unul din atacuri a vizat sala de concerte Bataclan în care au murit 90 de oameni.
În atacurile teroriste din 13 noiembrie 2015 din Paris si Saint Denis au murit 131 de oameni iar peste 400 au fost raniti. Unul din atacuri a vizat sala de concerte Bataclan în care au murit 90 de oameni.
Image source: 
Mathieu Alexandre, AFP

Cei cinci avocaţi ai părţilor civile încearcă să demonstreze că Abu Bakr al-Bagdadi a fost complice în organizarea atentatelor din noiembrie 2015 din Paris şi Saint Denis. În atacuri au murit 131 de oameni iar peste 400 au fost răniţi.

În numele a câtorva zeci de părţi civile, cinci avocaţi au trimis către şase judecători de instrucţie însărcinaţi cu dosarul atacului terorist din Paris şi Saint Denis o scrisoare de patru pagini în care se întreabă : «dacă şeful grupării jihadiste Daech nu face obiectul unui mandat de arestare internaţional în dosarul atentatelor din 13 noiembrie, cele mai grave pe care Franţa le-a cunoscut, în ce dosar va fi el urmărit?».

În această scrisoare, cei cinci avocaţi consideră «de neconceput» că Abu Bakr al-Bagdadi, «şeful suprem» al organizaţiei Stat Islamic «nu face obiectul niciunui mandat de arestare internaţional». În octombrie 2011, Departamentul american de Stat l-a listat pe al-Baghdadi drept terorist global și a anunțat o recompensă de până la 10 milioane de dolari americani pentru informații care duc la capturarea sau la moartea sa.

Avocaţii amintesc de un articol din codul penal francez care spune că «este complice la o crimă persoana care printr-un ordin, abuz de autoritate ori de putere a provocat o infracţiune ori a dat instrucţiunile pentru a o săvârşi».

Iar în acest caz, Abu Bakr al-Bagdadi este la originea ordinelor care au condus la comiterea atentatelor din 13 noiembrie 2015, scriu avocaţii amintind stricta ierarhie care există în cadrul Daech.

 «Pentru clienţii noştri este important ca liderii decizionali să fie parte a dosarului şi să răspundă pentru atac» spune o avocată şi este completată de o alta care subliniază «că în numele Daech aceste atentate sunt comise».

Un tânăr prezent în sala de spectacole Bataclan, în seara de 13 noiembrie 2015, semnatar al acestei scrisori, este de părere că  «Abu Bakr al-Bagdadi este un criminal la fel ca ceilalţi care au acţionat aici» şi că «nu există niciun motiv pentru ca el să fie tratat diferit».

Conştienţi de mica probabilitate ca Abu Bakr al-Bagdadi să fie reţinut înainte ca procesul să fie efectiv deschis în Paris, adică undeva în primul semestru din 2021, avocaţii admit că demersul  «riscă să rămână simbolic».

« Dar chiar şi simbolic şi tot înseamnă ceva şi apoi nu ştim niciodată ce se poate întâmpla» spune una dintre avocate, adăugând că «este o chestiune de principiu».

Avocaţii sunt conştienţi, de asemenea şi că judecătorii nu au nicio obligaţie să răspundă în vreun fel la cererea lor. În martie 2018, magistraţii de instrucţie au respins cererea formulată de Asociaţia Life for Paris care cerea emiterea de mandate de reţinere pe numele lui Fabien şi Jean-Michel Clain, bănuiţi că au revendicat atentatele din 2015, în numele Daech, într-un mesaj audio. Fabien Clain este unul dintre cadrele franceze al organizaţiei teroriste Stat Islamic. Judecătorii au emis într-adevăr mandate pe numele lor dar, nimeni nu ştie cu certitudine dacă cei doi fraţi sunt în viaţă sau nu.

Pe de altă parte, de această dată, Asociaţia Life for Paris nu se asociază cererii formulate de cei cinci avocaţi. “Cererea este bine întemeiată dar le revine judecătorilor de instrucţie să răspundă la ea. Asociaţia nu vede utilitatea acestui demers pe motiv că punerea sub acuzaţie al Abou Bakr al-Baghdadi nu ar ajuta la stabilirea adevărului ci mai degrabă există riscul ca procedurile să fie prelungite inutil”, este de părere preşedintele asociaţiei, Arthur Dénouveaux.

Dar, oricare va fi decizia magistraţilor de instrucţie în ceea ce îl priveşte pe şeful Daech, procesul atentatelor din 13 noiembrie 2015 va avea loc. Mai bine de 15 persoane au fost puse sub acuzare dar doar una este acuzată că a participat direct la atacuri.

Este vorba de jihadistul Salah Abdeslam, încarcerat în prezent în Franţa.

În aprilie 2018, el a fost condamnat deja la 20 de ani de închisoare de Tribunalul din Bruxelles pentru «tentativă de asasinat cu caracter terorist» în cadrul unei acţiuni în care mai mulţi poliţişti belgieni au fost răniţi.