Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce condiţii de detenţie are un politician francez?

celule_sante.jpg

O celulà a închisorii pariziene de la Santé fotografiatà în iulie 2019
O celulà a închisorii pariziene de la Santé fotografiatà în iulie 2019
Sursa imaginii: 
Dominique Faget/AFP

Patrick Balkany, 71 de ani, figură de seamă a dreptei franceze şi primar de Levallois-Perret (periferie vestică a Parisului) a fost condamnat vineri de justiţia franceză a 4 ani închisoare pentru fraudă fiscală. Parchetul financiar îl descrisese pe acuzat drept "mare fraudator fiscal care se scaldă într-un ocean de bani lichizi". Verdictul a fost urmat de încarceraera imediată a respectivului. Soţia lui, Isabelle Balkany, primar adjunct, a fost condamnată şi ea la 3 ani de închisoare în acelaşi proces dar a fost lăsată în libertate şi a preluat deci conducerea primăriei. Intre timp, presa franceză s-a interesat în ce condiţii trăieşte Patrick Balkany după gratii.

De vineri seara, Patrick Balkany doarme şi trăieşte mare parte din zi într-o celulă de 9m2.  De cum a ajuns de la tribunalul care l-a condamnat la 4 ani închisoare, edilul a fost condus la etajul puşcăriei rezervat "vulnerabililor". Pe vremuri, această aripă a închisorii pariziene de la Santé se numea "cartierul VIP-ilor". Termenul a fost însă înlocuit cu unul mai corect politic. Azi, "vulnerabilii" încarceraţi sunt mai ales poliştişti, jandarmi, militari, politicieni sau orice altă persoană mediatică a cărei securitate ar putea avea de suferit într-un regim clasic de detenţie. De exemplu, prădătorii sexuali se află închişi tot acolo. In total, la Santé s-ar afla actualmente circa 20 de condamnaţi în sectorul "vulnerabililor", recent renovat împreună cu tot restul închisorii.

In celula sa, Patrick Balkany stă singur, are un pat, o măsuţă cu un scaun, un reşou, un frigider şi un loc cu duş şi toaletă. Dacă vrea, contra cost i se poate da un televizor şi eventual un telefon fix. Conversaţiile îi vor fi însă sistematic ascultate - cu excepţia convorbirilor cu avocaţii săi -- şi nu va putea suna decât numere în prealabil validate de judecător.

O altă particularitate a "vulnerabililor" este că în drumul lor spre o activitate sau vorbitor - accesibil doar de trei ori pe săptămână - ei nu trebuie să întâlnească niciun alt deţinut, tot din motive de securitate.

In afara celulei, Balkany se va plimba doar în sectoare securizate ale închisorii, va avea acces la o sală de sport şi la o bibliotecă. La începutul detenţiei, Balkany se va plimba singur şi maximum 45 de minute pe zi Treptat va putea fi însoţit, dacă doreşte, şi de alţi "vulnerabili".

In ultimii ani, pe lista acestor puşcăriaşi "vulnerabili" s-au aflat nume de răsunet precum Alexandre Benalla - ex-consilierul lui Emmanuel Macron - sau omul de afaceri Bernard Tapie.

Condamnat la 4 ani închisoare, Patrick Balkany încă nu ştie exact cât va sta acolo. Avocaţii săi au depus déjà de vineri un recurs şi o cerere de eliberare condiţionată. Cel puţin un verdict într-un alt proces îl mai aşteaptă însă pe primarul de Levallois-Perret, proces la care parchetul a cerut 7 ani închisoare.

 
Ce condiţii de detenţie are un politician francez?