Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ursula von der Leyen: „Trebuie să fim mândri de stilul nostru de viaţă european”

leyen.jpg

Ursula von der Leyen, viitoarea presedintà a Comisiei europene, 10 septembrie 2019
Ursula von der Leyen, viitoarea presedintà a Comisiei europene, 10 septembrie 2019
Image source: 
REUTERS/Yves Herman

Ursula von der Leyen, viitoarea preşedintă a Comisiei europene, a declanşat o polemică zilele trecute intitulând unul dintre portofoliile „Protejarea stilului de viaţă european”. De acest dosar ar urma să se ocupe grecul Margaritis Schinas. Tot el va avea în sarcină şi migraţia. In faţa polemicii create – ea a fost acuzată că „preia retorica extremei drepte” – von der Leyen publică în mai multe ziare europene o lungă tribună în care îşi precizează idea şi îşi apără portofoliul nou creat.

In preambulul tribunei sale, Ursula von der Leyen publică articolul 2 al tratatului Uniunii europene. Un articol care precizează că „Uniunea este fondată pe valori precum respectarea demnităţii umane, a libertăţii, a democraţiei, egalităţii, statului de drept, pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care aparţin unor minorităţi. Aceste valori sunt comune statelor membre într-o societate care se caracterizează prin pluralism, non-discriminare, toleranta, justiţie, solidaritate şi egalitate între femei şi bărbaţi”.

„Aceste valori constituie chiar fundamentele noastre, definesc natura Uniunii noastre şi ne conferă libertăţile de care ne bucurăm azi”, notează apoi Ursula von der Leyen. „In consecinţă, trebuie să fim mândri de stilul nostru de viaţă european şi trebuie deci în permanenţă să căutăm să-l protejăm şi să-l îmbunătăţim. E şi motivul pentru care protejarea lui „European way of life” a fost unul din cele 6 principii directoare ale orientărilor mele politice care au fost susţinute de Parlamentul european în luna iulie”, mai scrie viitoarea preşedintă a Comisiei europene.

Von der Leyen e de părere că polemica declanşată „e o treabă bună. E o dezbatere pe care trebuie s-o ducem în public” zice semnatara textului. „Modul de viaţă european a fost obţinut cu preţul unor mari sacrificii. El nu ne-a fost dat şi nici garantat. Dovada este că zilnic, acest mod de viaţă este contestat de adversarii Europei, adversari care vin atât din interior cât şi din afara frontierelor noastre. Am văzut că puteri străine s-au amestecat în alegerile noastre şi că populişti încearcă să ne destabilizeze din interior proferând slogane naţionaliste de prost gust”.

„Nu trebuie să lăsăm aceste forţe să deturneze în favoarea lor definiţia stilului de viaţă european pentru că aceste forţe vor să ne submineze încetul cu încetul fundaţiile pentru a semăna apoi discordia între noi”.

„Bineînţeles că fiecare cuvânt e important. Pentru unii, stilul de viaţă este un termen conotat, politizat. Nu putem şi nu trebuie să ne lăsăm însă deposedaţi de expresii care fac parte şi ele din ceea ce suntem”.

„Alte părţi ale lumii au propriul lor stil de viaţă, diferit de al nostru. Cu toţii avem tradiţii proprii, valori şi feluri de face. Eu voi prefera însă întotdeauna stilul de viaţă european şi Uniunea noastră, de solidaritate, toleranţă şi stabilitate. In fine, stilul de viaţă european consistă şi în a ne asculta şi dezbate unii cu alţii pentru a găsi soluţii comune. Este ceea ce îmi doresc să facem împreună”, conchide Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen: „Trebuie să fim mândri de stilul nostru de viaţă european”