Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aplicaţia cu care Emmanuel Macron îşi supraveghează miniştrii

Paginà a aplicatiei cu care Emmanuel Macron poate urmàri, în timp real, treaba ministrilor sài.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, s-a dotat recent cu o aplicaţie inedită pentru smartphone cu care poate supraveghea treaba pe care o fac – sau nu - miniştrii săi. Șeful statului pune astfel presiune asupra echipei sale, acuzată că nu aplică mai repede reformele adoptate.

Ziarul Le Figaro, radioul Europe 1 şi canalul de televiziune BFM au divulgat existenţa acestei aplicaţii care-i indică lui Emmanuel Macron în ce stadiu se află diferitele – şi numeroasele – reforme lansate de când e la Palatul Elysée.

Pentru fiecare ministru, aplicaţia îi arată preşedintelui în timp real procentul de execuţie a unei reforme. Dacă şantierul e în avans, indicatorul se face verde, dacă e în întârziere, roşul devine dominant. Roşu e culoarea pe care niciun ministru nu şi-o doreşte, e cea care-i arată că nu a făcut destulă presiune asupra administraţiei sale pentru ca reforma să fie aplicată mai repede. Lentoarea administraţiei este oaia neagră a lui Macron şi motivul care l-a împins să le ceară celor mai apropiaţi colaboratori ai săi să inventeze această aplicaţie.

Doar câţiva oameni din fruntea statului au acces la această unealtă inedită. Câtă vreme preşedintele nu avea însă acces, miniştrii stăteau mai mult sau mai puţin liniştiţi chiar dacă erau agasaţi de ideea că cineva îi urmăreşte în timp real. La seminarul guvernamental de săptămâna trecută, Macron le-a spus însă la toţi că în fine are şi el acces la mult-temutul tablou de bord. Ocazie cu care i-a şi ameninţat pe miniştrii că dacă în două luni nu-şi grăbesc îndeplinirea misiunii, îi schimbă. „Un avertisment însoţit de un ultimatum” notează Le Figaro. „Dacă nu vă schimbaţi, vă schimb eu! Aveţi două luni ca să daţi un sens muncii voastre, ca să comunicaţi mai bine şi să urmăriţi executarea reformelor” a mai precizat Emmanuel Macron. Șeful statului a notat cu această ocazie că dacă multe lucruri au fost lansate, ele sunt mai departe necunoscute de marele public.

Potrivit radioului Europe 1, inventatorii noii aplicaţii – botezate „Tabloul de bord al Transformării publice” – au propus preşedintelui să o facă accesibilă marelui public astfel încât fiecare cetăţean să poată urmări în timp real aplicarea, sau nu, a unei reforme. Macron a zis pentru moment nu, de teamă să nu tetanizeze întregul executiv de la Paris.

 
Aplicaţia cu care Emmanuel Macron îşi supraveghează miniştri