Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Edward Snowden „ar dori mult” ca Emmanuel Macron să-i acorde azil politic

snowden.jpg

Fostul consultant american de la NSA, refugiat în Rusia, vrea sà obtinà azil politic în Franta.
Fostul consultant american de la NSA, refugiat în Rusia, vrea sà obtinà azil politic în Franta.
Sursa imaginii: 
AFP

Avertizorul de integritate american Edward Snowden, refugiat în Rusia, îşi publică marţi, simultan în 20 de ţări, volumul autobiografic intitulat „Memorie vie”. După 6 ani de tăcere, Snowden a acordat şi o serie de interviuri. In Franţa, la microfonul radioului France Inter, avertizorul de integritate a reamintit că ar dori să obţină azil politic în această ţară.

„Am cerut azil în Franţa încă de acum 6 ani, în 2013, pe vremea preşedintelui socialist François Hollande. Evident că azi mi-aş dori mult ca domnul Macron să-mi acorde dreptul la azila spus Edward Snowden colegilor de la France Inter.

Intr-adevăr, în 2013, Parisul refuzase să-i acorde azil lui Snowden şi crease, indirect, un conflict diplomatic cu Bolivia. Crezând că avertizorul de integritate este la bordul avionului preşedintelui Evo Morales, oficialii francezi închiseseră atunci spaţiului aerian respectivului aparat, gest care a provocat manifestaţii anti-franceze în Bolivia.

„Cel mai trist lucru în toată această poveste a mea este că singurul loc în care avertizorul de integritate american poate vorbi nu este în Europa ci în Rusia. A proteja un avertizor de integritate nu e un act ostil, nu e un atac contra Statelor unitea mai spus Edward Snowden în interviul acordar la France Inter.

Eurodeputata franceză Nathalie Loiseau, membră a partidului prezidenţial LREM, a declarat luni că este favorabilă primirii lui Snowden în Franţa. „E cineva care a adus servicii umanităţii, cineva care ne-a arătat, cu dovezi clare, că există un vast sistem de supraveghere. Mulţumesc Edward Snowden! Aş fi foarte fericită să fie în Europa. Nicio ţară europeană nu i-a acodat însă azil lui Snowden, semn că suntem în complet decalaj faţă de valorile pe care le promovăm” a conchis Nathalie Loiseau. Nicole Belloubet, ministra Justiţiei, a spus şi ea că este pentru ca Franţa să-i acorde azil politic avertizorului de integritate

Precizăm că în Franţa, nu preşedintele şi nici guvernul acordă azil politic ci OFPRA – Oficiul de protecţie a refugiaţilor şi apatrizilor – o agenţie, teoretic, independentă de putere.

 
Edward Snowden „ar dori mult” ca Emmanuel Macron să-i acorde azil politic