Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel: Noi alegeri legislative, pentru a doua oară în doar câteva luni

un_ultra-ortodox_priveste_afisul_partidului_likud_in_care_premierul_benjamin_netanyahu_da_mana_cu_donald_trump.jpg

Un ultra-ortodox priveste afisul partidului Likud în care premierul Benjamin Netanyahu da mâna cu Donald Trump.
Un ultra-ortodox priveste afisul partidului Likud în care premierul Benjamin Netanyahu da mâna cu Donald Trump.
Image source: 
REUTERS/Ammar Awad

Alegătorii sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege deputaţii. În aprilie, Benjamin Netanyahu nu a reuşit să formeze o coaliţie. Fostul ministru al Apărării, Avigdor Liberman, a refuzat să revină în guvern, denunţând concesiile făcute partidelor religioase.

Sondajele prezentate înainte de închiderea campaniei electorale prezentau partidul de dreapta Likud, al lui Benjamin Netanyahu, formaţiune aflată la putere fără întrerupere de 10 ani şi partidul de stânga «Albastru-Alb» - culorile aflate în drapelul israelian, cu 32 de fotolii, fiecare, din cele 120 ale Knesset-ului.

Fostul şef al armatei, generalul Benjamin Gantz, liderul formaţiunii «Albastru-Alb» promite democratizarea Israelului, în interesul tuturor şi nu în cel al grupurilor de interese.

Pe radiourile locale, în ultima zi de campanie, Benjamin Netanyahu a fluturat bilanţul său economic: şomajul este la un nivel istoric de 3,7% şi a cerut alegătorilor să iasă la vot pentru a împiedica «stânga şi arabii» să obţină puterea.

Un atac direct la Gantz dar, care, ar putea juca un rol cheie în formarea guvernului de uniune.

Dar, premierul Netanyahu este aşteptat în octombrie în justiţie care îl anchetează pentru afaceri de corupţie, fraudă şi abuz de încredere. El mizează pe o victorie pentru a obţine imunitatea oferită de Parlament.

Guvernul condus de Bejamin Netanyahu a susţinut ultimul consiliu de miniştri, în valea Iordanului, în Teritoriile Palestiniene ocupate şi a anunţat legalizarea unei colonii. Dar, micuţa colonie formată din 30 de familii va rămâne ilegală în ochii comunităţii internaţionale, la fel cum sunt considerate toate coloniile din Teritoriile palestiniene.

Intenţia lui Benjamin Netanyahu este de a extinde, în cazul unei victorii electorale, suveranitatea israeliană asupra văii Iordanului și regiunii aflate la nord de Marea Moartă, în coordonare cu Statele Unite.

Autoritatea Palestiniană vorbeşte despre «decesul procesului de pace» israeliano-palestinian.

Preşedintele francez şi regele Iordaniei şi-au exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte intenţia premierului de a anexa coloniile evreieşti din Valea Iordanului. Preşedintele Emmanuel Macron şi regele Abdullah al II-lea al Iordaniei au avut o discuţie telefonică luni şi au stabilit să rămână în contact în săptămânile ce vin pentru a evita creşterea tensiunilor în regiune.

Organizaţia de Eliberare a Palestinei vorbeşte de “violarea flagrantă a dreptului internaţional".

Iar ONU susţine că o posibilă anexare ar fi devastatoare pentru relansarea negocierilor de pace. Pentru Uniunea Europeană, planul lui Benjamin Netanyahu compromite, de asemenea, perspectivele de pace.