Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nici complot şi nici fraudă: Jeanne Calment chiar era Jeanne Calment

jeanne_calment_a_decedat_in_1997_la_varsta_de_122_de_ani_si_165_de_zile.jpg

Jeanne Calment a decedat în 1997 la vârsta de 122 de ani si 165 de zile.
Jeanne Calment a decedat în 1997 la vârsta de 122 de ani si 165 de zile.
Image source: 
GEORGES GOBET / AFP

Nu există nicio şmecherie în ceea ce priveşte vârsta la care a decedat cea mai în vârstă femeie din lume: Jeanne Calment. O arată un studiu realizat de cercetători francezi, danezi şi elveţieni şi publicat acum în revista ştiinţifică americană Journal of Gérontology: Medical sciences.

Franceza Jeanne Calment a primit, în mod oficial, titlul de cea mai în vârstă femeie din lume în momentul în care a murit, în 1997, la vârsta de 122 de ani şi 165 de zile.

Dar, în decembrie 2018, numele femeii a revenit în atenţie când cercetători ruşi au readus în discuţie statutul ei. Cercetătorii ruşi susţineau că Yvonne, fiica lui Jeanne este cea care a decedat în 1997 şi că fiica a luat identitatea mamei sale în anii 1930.

O chestiune de bani, pentru a scăpa de Fisc folosindu-se de uzurpare de identitate.

La nouă luni după aceste aşa zise «dezvăluiri», o echipă de cercetători compusă din doi francezi, un elveţian şi un danez contraatacă şi demolează argumentele avansate de ruşi. Studiul publicat acum de cercetătorii europeni ridică eventualele dubii ce existau în privinţa vârstei efective a lui Jeanne Calment.

Din echipa franceză a făcut parte un medic şi un demograf care, au cunoscut-o pe supercentenară căci au intervievat-o de mai multe ori pentru a putea strânge suficiente elemente necesare pentru a-i putea omologa recordul său, în 1997. Un medic danez, specialist în stabilirea unei vârste, a verificat la rândul său, de-a lungul anilor, informaţiile celor doi specialişti francezi. Iar cu toţii s-au alăturat serviciilor de gerontologie din Geneva unde lucrează specialişti în ceea ce priveşte speranţa de viaţă.

Ei au stabilit că, în plan statistic, este posibilă vieţuirea până la 122 de ani. Umanitatea a acumulat între 8 milioane şi 10 milioane de cenetenari, din anii 1700 şi până în prezent. Din 1997 încoace, o persoană a trăit până la 119 ani iar alte cinci până la 117 ani.

Echipa europeană susţine că centenarii îmbătrânesc mult mai lent şi mult mai târziu.  

Acum, oamenii de ştiinţă susţin că pentru a tranşa definitiv chestiunea, pentru a fi deosebite definitiv cele două femei, ar trebui lucrat pe ADN. Doctorul Philippe Charlier, medic legist şi antropolog susţine că ar trebui luat în calcul deschiderea mormântului fiicei, care ar fi murit la 36 de ani, pentru a putea fi stabilită cu exactitate vârsta pe care o avea în momentul decesului. Altfel spus, stabilit cine este cu adevărat în sicriu: mama ori fiica, căci au vârste complet diferite şi ar fi mult mai simplu de calculat.