Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Emmanuel Macron deschide dezbaterea privind migraţia

presedintele_frantei_emmanuel_macron_nu_doreste_sa_mai_lase_spatiu_de_manevra_reuniunii_nationale_-_rassemblement_national_in_ceea_ce_priveste_migratia.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron nu doreste sa mai lase spatiu de manevra Reuniunii Nationale / Rassemblement National în ceea ce priveste migratia.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron nu doreste sa mai lase spatiu de manevra Reuniunii Nationale / Rassemblement National în ceea ce priveste migratia.
Image source: 
Ludovic Marin/Pool via REUTERS

În Franţa se pregăteşte o dezbatere parlamentară pe tema migraţiei. Ea va avea loc între 30 septembrie şi 2 octombrie. Un raport ce conţine date furnizate de Ministerul de Interne, cel al Sănătăţii şi de la Afaceri Externe şi Europene se va afla la baza dezbaterii parlamentare, pentru a fi trasate obiectivele politicii migratoare. Preşedintele Emmanuel Macron a dechis deja subiectul şi a invitat majoritatea să «privească bine situaţia» şi să nu lase dreptei şi extremei dreapta acest subiect, pe fondul viitoarelor alegeri municipale din martie anul viitor şi a celor prezidenţiale din 2022.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a făcut apel la fermitate în ceea ce priveşte acordarea dreptului de azil, atenţionând că «nu s-au înregistrat niciodată atât de multe cereri în Franţa » în timp ce «în Europa nu au fost niciodată atât de puţine intrări».

Seful statului reafirmă ataşamentul său pentru dreptul de azil dar denunţă numărul ridicat de cereri abuzive pentru obţinerea dreptului de azilant.

“Pretinzând că suntem umanişti, ajungem uneori prea laxişti”, a estimat Emmanuel Macron în faţa a 200 de deputaţi şi senatori din partidul prezidenţial, miniştri şi aliaţi ai La République en Marche, în cadrul unei reuniuni desfăşurate cu uşile închise.

« Nu avem dreptul să nu privim direct în faţă acest subiect, al imigraţiei », le-a explicat preşedintele afirmând că serviciile implicate în acordarea dreptului de azil ar trebui să fie mai «eficace şi mai umane».

Vorbind despre «criza politică socială profundă» declanşată de mişcarea Vestelor galbene aflată la originea manifestaţiilor uneori violente, Emmanuel Macron a avertizat că există, în continuare, o nervozitate în rândul populaţiei.

La câteva luni de la alegerile municipale, ce vor avea loc în martie anul viitor, preşedintele a cerut formaţiunii sale să evite să fie un «partid burghez» care ignoră părerea clasei populare, seduse de extrema dreaptă.

«Burghezii nu se intersectează cu imigranţi în timp ce oamenii de rând trăiesc cu ei. Stânga nu a dorit să privească problema timp de decenii întregi. Iar astfel, clasa populară s-a orientat spre extrema dreaptă », explică Emmanuel Macron. Dezbaterile din parlament vor include dosarul ajutorului medical de stat, pentru ca politicienii să se asigure că toate costurile legate de acest ajutor chiar ajung la persoanele care au nevoie de asistenţă medicală, explică purtătorul de cuvânt al guvernului Sibeth Ndiaye.

Imigraţia continuă să provoace neîncredere în rândul francezilor. Potrivit unui sondaj Ipsos publicat luni, 64% dintre localnici au impresia că «nu se mai simt în ţara lor la fel ca înainte».

Drept o măsură electorală, cam aşa a fost văzut discursul preşedintelui Emmanuel Macron.

Invitată la BFMTV, Marine Le Pen – lidera dreaptei extreme crede că preşedintele este în campanie pentru a fi reales: "am văzut pe alţii înaintea lui. Nicolas Sarkozy a ales acelaşi subiect de campanie iar apoi când a ajuns la putere am văzut ce a făcut. Cred că va fi şi cazul lui Emmanuel Macron…nu va face nimic."

Acelaşi discurs şi la dreapta. Bruno Retailleau, senator pentru republicani într-o declaraţie la France Inter: "Politica nu înseamnă doar cuvinte ori simboluri. Înseamnă acte şi rezultate. Ceea ce ne gândim este ca anual, parlamentul să fixeze o cotă în ceea ce priveşte migraţia."

"Franţa este pe cale să devină prima ţară europeană în materie de cereri de azil depuse", preciza preşedintele Emmanuel Macron în faţa ambasadorilor reuniţi la finele lui august la Paris.

În 2017 au fost depuse 100.000 de cereri de protecţie, în 2018 – au eixtstat 120.000 iar pentru anul acesta vor fi undeva la 130.000 de cereri de azil  ..calculase atunci preşedintele Emmanuel Macron.