Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dacian Cioloş: "Vom aplica aceleaşi criterii de evaluare pentru toţi candidaţii la poziţia de comisar" (Interviu exlusiv RFI)

ciolos.jpg

Dacian Ciolos a purtat discutii la Palatul Elysée cu presedintele Emmanuel Macron, 17 septembrie 2019
Dacian Ciolos a purtat discutii la Palatul Elysée cu presedintele Emmanuel Macron, 17 septembrie 2019
Image source: 
Facebook Dacian Ciolos

Dacian Cioloş, preşedintele grupului Renew Europe din Parlamentul european, a fost luni şi marţi la Paris unde a avut întâlniri cu cei mai înalţi oficiali francezi: cu preşedintele Emmanuel Macron, cu premierul Franţei Edouard Philippe şi cu liderul partidului LREM (La République en Marche) Stanislas Guérini. În cursul acestor întâlniri au fost abordate cu prioritate chestiuni legate de comisarii propuşi şi de priorităţile politice ale grupului Renew Europe. Dacian Cioloş ne-a acordat apoi acest interviu în exclusivitate:

Dacian Cioloş:

In mod foarte clar şi fără ezitare spun că vom aplica aceleaşi criterii de evaluare pentru toţi candidaţii pentru poziţia de comisari, inclusiv cei susţinuţi de grupul Renew Europe. Deci inclusiv pentru Sylvie Goulard. Voi propune (mâine, miercuri) grupului Renew să luăm în considerare trei criterii.

In primul rând, susţinerea şi apartenenţa la valorile europene, sprijinirea proiectului european. Vom taxa discursurile antieuropene pentru că un comisar european trebuie să susţină dezvoltarea Europei şi nu să o atace.

Al doilea criteriu foarte important va fi integritatea şi evitarea conflictelor de interese. Orice candidat care are probleme în curs va trebui să le explice şi să le clarifice.

Vasile Damian:

Ce înseamnă "probleme în curs"?

Dacian Cioloş:

Anchete care îi vizează direct sau indirect sunt lucruri care vor trebui clarificate pentru că în caz contrar, asta riscă să slăbească inclusiv credibilitatea respectivului în acţiunea de comisar. Fără excepţie vom cere deci aceleaşi clarificări şi Rovanei Plumb şi lui Sylvie Goulard şi lui Didier Reynders şi lui Janusz Wojciechowski. Dacă-i vor convinge pe membri comisiei parlamentare care-i audiază, foarte bine, dacă nu, vor fi acţiuni în consecinţă.

Al treilea criteriu e legat de competenţă şi de viziune asupra portofoliului. Comisarul desemnat êntru un anumit portofoliu trebuie să demonstreze că cunoaşte domeniul şi că are o viziune, un proiect pentru portofoliul respectiv care să corespondă şi cu obiectivele politice pe care noi le avem şi care în mare parte se regăsec şi în programul politic pe cvare Ursula von der Leyen, preşedinta aleasă a CE l-a prezentat în PE când a fost votată.

Vasile Damian:

Ursula von der Leyen care a provocat o polemică propunând un comisar pentru "Protecţia stilului de viaţă european". Aţi spus că această denumire este "nefericită". V-aţi schimbat părerea după ce von der Leyen a publicat luni un text în care îşi justifică alegerea?

Dacian Cioloş:

Nu mi-am schimbat-o şi i-am spus şi doamnei Ursula von der Leyen că această formulare mi se pare nefericită pentru că nu este în acord cu conţinutul scrisorii de misiune pentru acest vice-preşedinte al CE. Citind scrisoarea de misiune, am înţeles care este substanţa şi obiectivul care l-a avut Ursula von der Leyen şi anume de a integra dezbaterea legată de migraţie în capacitatea europeană de a-i integra pe cei care vin din afara UE dar şi de a menţine şi dezvolta diversitatea culturală europeană, chestiunile legate de educaţie, integrarea în câmpul muncii, solidaritatea europeană…. Toate aceste chestiuni se regăsesc în portofoliul acestui candidat dar titulatura portofoliului nu reflectă acest lucru. I-am sugerat deci să modifice conţinutul scrisorii de misiune ca să corespundă cu titulatura sau, dacă ţine la conţinutul scrisorii de misiune - şi pot să înţeleg acest lucru - atunci să revadă titulatura pentru că asta riscă să inducă în eroare pe cei care văd această titulatură şi nu cred că este un lucru sănătos.

Vasile Damian:

Vrem, nu vrem, trebuie să recunoaștem că anumite nume, nu numai Goulard și Plumb, dar și Wojciechowski și Trocsanyi, au pus probleme. Cum credeți că se vor derula aceste audieri care au loc peste câteva zile?

Dacian Cioloş:

Cu siguranță, în cele din urmă, Comisia va trece cu bine aceste examene. Asta înseamnă că acolo unde vor fi probleme, dacă unii candidați pentru poziția de comisar nu vor convinge, există posibilitatea, așa cum s-a întâmplat și în trecut, ca anumiți candidați să fie schimbați cu alții. În cele din urmă, plenul Parlamentului European, atunci când va vota tot colegiul Comisiei, trebuie să poată să îl voteze cu toată încrederea. Aș vrea să fie foarte clar. Aceste decizii nu se iau în grupurile politice, ci în comisiile parlamentare din care fac parte membrii ai Parlamentului European din toate grupurile politce. Fiecare candidat pentru comisar este audiat în comisia parlamentară de specialitate în funcție de portofoliul pe care îl are. Fiecare comisar trebuie să obțină minim două treimi din numărul de voturi din comisia parlamentară respectivă. Audierile sunt foarte serioase. Așa cum am spus, vizează atât profilul profesional, de integritate și mai ales viziunea pe care o are asupra portofoliului. De aceea, spuneam că mai ales toate aceste chestiuni legate de integritate trebuie clarificate înainte, pentru ca dezbaterile să poată să se focalizeze, într-adevăr, pe conținutul viziunii pentru portofoliul respectiv. Pentru noi este foarte important să avem o Comisie Europeană formată din comisari care să fie credibili și asupra cărora să nu planeze suspiciuni. Dacă acest lucru se întâmplă, este afectată nu doar credibilitatea Comisiei Europene, ci și credibilitatea proiectului european.

Vasile Damian:

Care sunt prioritățile grupului pe care îl prezidați?

Dacian Cioloş:

Noi vrem să ne poziționăm ca fiind grupul cel mai pro-european din Parlamentul European și care să aducă acest suflu nou Europei, prin care încrederea cetățenilor în Europa și în proiectul european să poată să crească. Obiectivele și prioritățile noastre sunt în jurul ideii apărării și susținerii drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor europeni. De aceea punem atât de mult accent pe statul de drept, pe apărarea funcționării justiției și pe chestiunile legate de integritate. De aceea am spus că nu facem nicio concesie pentru niciun candidat comisar european, așa cum nu facem nici pentru guvernele statelor membre atunci când e vorba despre integritate și apărarea statului de drept. Dar, evident, vrem să arătăm că prin politicile europene putem să oferim oportunități tutror cetățenilor europeni pentru a trăi în prosperitate. Asta înseamnă că ne preocupă atât dezvoltarea economică, cât și mediul. Vrem să promovăm un model de dezvoltare economică care să vizeze atât chestiunile legate de schimbările climatice, de mediu, de resursele naturale. Un model de dezvoltare economică care să pună în valoare resursele pe care le are Uniunea Europeană și să facem în așa fel încât economia pe care noi o dezvoltăm, industria, să nu afecteze negativ planeta și mediul. Avem responsabilități pentru cei ce trăiesc acum pe planetă, dar și pentru ceea ce va urma.

În același timp, vrem să punem în valoare noile tehnologii, partea de IT, digitalizarea, pentru a găsi soluții pentru acest model de dezvoltare economică mai curată, pentru crearea de locuri de muncă. Vrem să investim pe partea aceasta de noi tehnologii. În același timp am spus că obectivul nostru este să creăm oportunități de prosperitate pentru cetățenii europeni, vrem să gândim măsuri prin care economia europeană poate să fie relansată. Aici vorbim atât de zona euro, dar și de statele Uniunii Europene care nu sunt încă în zona euro. Ne gândim, în primul rând, la oportunități de investiții care să creeze locuri de muncă pentru tineri. Cred că nu va fi suficient să gândim investiții pentru a crea locuri de muncă, ci trebuie să ne gândim și la o abordare europeană a educației, la investiții pentru politica educației europene. Dacă Europa a adus ceva pozitiv ce în mod clar nu poate să fie contestat de nimeni, un exemplu este programul Erasmus, aceste schimburi de studenți, în care studenți din toate țările europene au acum o abordare europeană, dar își pot găsi și mai ușor de lucru după ce au avut experiențe în mai multe state membre. Vrem să ne gândim cum putem extinde acest program atât prin bugetul european, cât și prin oportunități, care să vizeze atât elevi de liceu, dar și pe cei care se gândesc să învețe o meserie, nu doar studenții care sunt acum vizați. Evident, va trebui să găsim soluții și pentru chestiunea migrației. Aceasta este legată și de sentimentul de securitate al cetățenilor europeni, dar și de sentimenul de solidaritate pe care europenii îl au. Pentru asta trebuie să avem reglementări foarte clare ca să scoatem din zona dezbaterii emoționale acest subiect.

Urmărim cu foarte mare atenție ce se întâmplă și cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Este foarte important pentru noi ca dacă Marea Britanie decide, în cele din urmă, să iasă din Uniune, să fie foarte clar modul în care drepturile cetățenilor europeni, inclusiv cele ale cetățenilor români care trăiesc în Marea Britanie, să fie protejate.

Vasile Damian:

Ați fost timp de două zile la Paris. V-ați întâlnit cu diverse personalități politice, lideri politici. Dați-ne puține detalii despre aceste întâlniri.

Dacian Cioloş:

Această vizită deschide un ciclu de întâlniri pe care mi-l propun să îl organizez cu șefi de stat și de guverne care aparțin familiei politice Renew. Am început ciclul cu aceste întâlniri la Paris. Am avut ieri (luni) o întâlnire cu primul ministru al Guvernului Franței, Edouard Philippe. Astăzi (marţi) am avut o întâlnire cu președintele En Marche, cu domnul Stanislas Guerini și o întâlnire și o discuție foarte bună cu Președintele Franței, domnul Emmanuel Macron, cu care am convenit să organizăm, împreună cu ceilalți prim miniștrii din țările care au guverne care apărțin familiei Renew, un prim pre-summmit al Renew la mijlocul lunii octombrie, înainte de viitorul consiliu european, cu obiectivul de a ne coordona mai bine viziunea politică a grupului Renew din Parlamentul European, a primilor miniștrii, șefilor de stat și de guvern care aparțin acestei familii politice și a comisarilor europeni care aparțin familiei noastre politice.

Așa cum am spus, avem câteva obiective pe care ni le-am fixat pentru perioada următoare. Să putem impune la nivel european această decizie privind un mecanism de verificare a funcționării statului de drept la nivel european, aplicabil pentru toate statele membre, pe baza acelorași criterii. Să lansăm această dezbatere a conferinței pentru democratizarea Europei, în care să vedem cum putem asigura mai multă transparență și democrație în funcționarea instituțiilor europene și prin implicarea cetățenilor europeni să vedem ce măsuri putem lua pentru a răspunde acestor porvocări privind schimbările climatice, dar care să ne permită să și dezvoltăm economia europeană relansând investițiile. Vrem să discutăm despre toate aceste lucruri, să ne coordonăm activitatea în grupul Renew al Parlamentului European, obiectivele acestor prim miniștrii care aparțin familiei politice Renew și a comisarilor europeni care își vor începe activitatea undeva la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie.

Vasile Damian:

O întrebare mai personală. Ați fost comisar european, apoi ministru și prim ministru al României. Acum suntem deputat și președinte de grup europarlamentar. Care post vi se pare mai interesant?

Dacian Cioloş:

Din fiecare poziție și responsabilitate pe care am avut-o am învățat câte ceva. Fiecare are specificul ei. Sunt responsabilități diferite. Ca provocare, orice responsabilitate europeană e o provocare foarte mare pentru că vorbim de diversitate de opinii, de viziuni, de oameni cu culturi diferite. Să ai 108 de parlamentari în grup, provenind din 22 de țări, nu e un lucru ușor să poți să constitui, să creezi și să menții coerența acestui grup. Dar trebuie să recunosc că nimic nu este mai responsabilizant, cel puțin pentru mine, decât să lucrez pentru țara mea. Responsabilitatea de prim ministru nu se compară cu nimic altceva din ce am făcut până acum în viață. Una este să stai pe margine, să critici, să dai indicații şi să analizezi, să spui ce merge și ce nu merge și alta este să îți asumi aceste responsabilități. Nu mă văd făcând neapărat acest lucru toată viața, până la pensie. Îmi iubesc foarte mult meseria și profesia legată de agricultură, de dezvoltare rurală, dar este o provocare foarte interesantă. Sper să facă acest pas și să își asume această experiență cât mai mulți oameni și mai ales câți mai mulți tineri.

 
Ascultà interviul integral cu Dacian Ciolos