Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel: Criza politică se prelungeşte şi după al doilea scrutin din acest an

premierul_benjamin_netanyahu_si_fostul_sef_de_stat_major_benny_gantz.jpg

Premierul Benjamin Netanyahu si fostul sef de Stat Major, Benny Gantz.
Premierul Benjamin Netanyahu si fostul sef de Stat Major, Benny Gantz.
Sursa imaginii: 
JACK GUEZ, Oded Balilty / AFP

Impas în Israel după ce Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz au obţinut, aşa cum arată numărătoarea a 90% din buletinele de vot, acelaşi număr de fotolii în viitorul parlament – 32. Actualul premier şi rivalul său, fostul şef de Stat Major se găsesc astfel în incapacitatea de a declanşa negocierile pentru formarea unui guvern de coaliţie. Concluzia după acest al doilea scrutin derulat în decursul a cinci luni, este că Benjamin Netanyahu, prin partidul Likud, nu a reuşit pariul său. Nu a obţinut majoritatea necesară pentru a guverna. Tara îşi continuă criza politică.

Egalitate între cei doi principali rivali – Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz.

Dar, cei doi sunt, în acest moment, incapabili să formeze un guvern, potrivit regulamentului israelian. O majoritate înseamnă 61 de fotolii din cele 120 ale Knessetului.

Preşedintele Reuven Rivlin este cel care va încredinţa sarcina pregătirii unei coaliţii.

În mod normal, Netanyahu ar trebui să se alieze cu partidele religioase care, ar urma să obţină 24 de fotolii iar cu cele 32 obţinute de Likud la acest scrutin ar însemna un total de 56 de locuri, prea puţine pentru ca Netanyahu să rămână prim-ministru.

Iar postul său depinde acum de Avigdor Lieberman şeful partidului Israel Beiteinu / Israel Casa Noastră. Partidul său este creditat cu 9 deputaţi. În aprilie, Lieberman a refuzat să se alieze cu Netanyahu.

În plus, Avigdor Lieberman a explicat foarte clar: nu va face guvern cu partidele religoase. În aprilie, negocierile au eşuat din cauza acestei cerinţe.

Benjamin Netanyahu doreşte un guvern sionist iar pentru asta se declară dispus să negocieze cu «toţi partenerii» dar nu cu partide arabe antisioniste, «partide care neagă existenţa însăşi a Israelului ca stat evreu şi democratic”.

În schimb, Benny Gantz, líder al formaţiunii Albastru-Alb îşi doreşte un guvern de uniune naţională.

El s-ar putea alia cu partidele de stânga – cinci deputaţi pentru democraţi şi cam tot atâţia pentru Partidul Muncii.

Lor li se vor adăuga, cel mai probabil, cei 12 deputaţi de pe “Lista unită a partidelor arabe”, a treia forţă din parlament. Aceştia au anunţat că nu vor susţine o coaliţie condusă de Benjamin Netanyahu şi că cel mai probabil vor face o coaliţie cu Benny Gantz.  Dar chiar şi aşa, Benny Gantz nu ar avea decât undeva la 55 de deputaţi. Ar mai avea nevoie de încă 6 deputaţi pentru o avea majoritatea.

Astfel că un posibil răspuns ar putea veni tot de la Avigdor Lierberman, care, cel mai probabil, nu va fi de acord să guverneze cu o coaliţie formată din partidele arabe şi cu stânga.

Avigdor Lieberman îşi doreşte şi el o coalitie de uniune naţională cu Israel Beiteinù, partidul Albastru-Alb şi cu Likud.

Dar cine ar fi aşadar şeful acestui guvern? Benny Gantz a explicat în campanie că nu va conduce cu Benjamin Netanyahu.

La primele ore după încheierea urnelor, Benny Gantz s-a declarat dispus să aştepte o zi, două şi că îi doreşte Israelului un “bun guvern de uniune”.

Ar fi posibil ca Benjamin Netanyahu să încerce încă o dată să organizeze noi alegeri pentru a obţine o majoritate care să îi convină.  Dar, preşedintele  Reuven Rivlin a subliniat « nevoia de a forma un guvern, cât mai repede posibil» şi că «trebuie evitată organizarea unui al treilea scrutin electoral».

Guvernul ar trebui să fie format în 28 de zile din momentul în care preşedintele a numit persoana care se va ocupa de realizarea lui.