Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa de cinci ani în Irak: Obiectivul de a învinge Daech nu a fost atins

franta_ar_fi_trimis_unitati_speciale_in_sprijinul_fortelor_democratice_siriene_aici_o_fotografie_din_octombrie_2017.jpg

Franta ar fi trimis unitati speciale în sprijinul Fortelor Democratice siriene ( aici o fotografie din octombrie 2017).
Franta ar fi trimis unitati speciale în sprijinul Fortelor Democratice siriene ( aici o fotografie din octombrie 2017).
Sursa imaginii: 
REUTERS/Rodi Said

Au trecut cinci ani de când Franţa intervine militar în Irak şi patru de când este prezentă în Siria. O cooperare americană benefică, susţin responsabili de la Paris.

Franţa a trimis 1.100 de soldaţi în Irak  pe 19 septembrie 2014, la cererea guvernului de la Bagdad. Sub mandat ONU, soldaţii au sprijinit militar forţele locale în lupta contra Daech.

Pe 8 septembrie 2015, printr-o decizie luată de preşedintele François Hollande ca urmare a ameninţării teroriste existente în Hexagon, operaţiunea a fost extinsă şi în Siria.

Franţa participă la coaliţia internaţională condusă de un comandament american, cu avioane de vânătoare staţionate în Iordania şi cu artilerie dispusă la frontiera irakiană cu Siria.

Militarii francezi susţin că au reuşit să lucreze bine cu americanii. Oficialii de la Paris, susţin la rândul lor, că în ciuda rezistenţei jihadiste, relaţia militară cu aliatul american a fost consolidată în acest timp.

"Cinci ani este mult, unul dintre cele mai lungi războie în care Franţa s-a implicat", susţine pentru Le Monde istoricul militar Michel Goya, fost colonel care crede că "obiectivul principal al misiunii, de a învinge organizaţia teroristă Daech, nu a fost atins".

Potrivit unui bilanţ Le Monde, armata franceză a participat la 5% din loviturile coaliţiei. Spre exemplu, a participat la 2.500 de bombardamente aeriene.

După atentatele din 13 noiembrie 2015 din Paris, preşedintele François Hollande promitea că va mobiliza toate mijloacele pentru a distruge organizaţia jihadistă Stat Islamic, vinovată de carnagiul din capitala Franţei şi care ar fi organizat atentatele din oraşul sirian Raqqa.

Pe 15 noiembrie 2015, Parisul a lansat un raid asupra oraşului sirian Raqqa, cu 10 avioane. Dar «raidurile masive», promise, nu s-au mai repetat.

În 2016, noul comandant al operaţiunii  militare americane Inherent Resolve, din cadrul coaliţiei internaţionale - généralul Stephen Townsend, decide să unifice teatrele de operaţiuni din Siria şi Irak, pentru a lovi fiefurile Daech în acelaşi timp.

Parisul anunţa la finele lui 2016 că a ucis 2.500 de jihadişti. În martie 2019, ministrul Armatelor din Franţa se felicita într-un comunicat – «Daech nu mai controlează teritorii nici în Irak şi nici în Siria. Dar, trebuie să rămânem concentraţi pe lupta împotriva terorismului ».