Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scenariu şoc al OCDE pentru economia mondială

Economistii din OECD se tem ca în 2019 si 2020 economia mondială va înregistra cea mai proastă performanţă de la criza financiară din 2008.

Dacă previziunile Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică devin realitate, economia mondială va înregistra în 2019 şi 2020 cele mai proaste performanţe de la criza din 2008. Perspectivele economice mondiale sunt tot mai sumbre, pe fondul tensiunilor comerciale şi geopolitice. Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire anunţă că Franţa şi Germania vor o strategie economică comună pentru a combate încetinirea creşterii în lume şi în zona euro, prin dezvoltarea unei politici bugetare eficace.

Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a revizuit în scădere previziunile de creştere economică mondială cu 0,3 şi 0,4 puncte din PIB pentru 2019 şi 2020, comparativ cu cele anunţate în mai.

Dacă, aşa cum estimează organizaţia, creşterea va atinge 2,9% în 2019 şi 3% anul următor, economia mondială va înregistra cea mai proastă performanţă de la criza financiară din 2008.

Afectate sunt atât ţările bogate cât şi cele în curs de dezvoltare.

Există un risc de încetinire atenţionează Laurence Boon eeconomist şef pentru OCDE, care arată spre impasul din negocierile comerciale dintre China şi Statele Unite, ameninţarea reprezentată de Brexit şi  tensiunile existente între Japonia şi Coreea de Sud.

Tensiunile «protecţioniste» se instalează tot mai comod şi încetinesc schimburile comerciale spre un nivel «excepţional de slab», susţine OCDE.

În ciuda unor uşoare semne de calmare a războiului comercial, început în 2018 între China şi Statele Unite, conflictul este departe de a fi încheiat.

Creşterea schimburilor mondiale de bunuri şi de servicii va fi aproape zero în primul trimestru din 2019 şi negativ în al doilea trimestru, niveluri îndepărtate de vârful de 8% depăşit în ultimul trimestru din 2016.

Noile taxele vamale ar putea forţa societăţile să îşi relocalizeze centrele de producţie şi să reducă producţia, determinând astfel probleme de aprovizionare.

Iar la acestea se adugă incertitudinea Brexit şi noile tensiuni de pe piaţa petrolului. Atacul de sâmbătă, 14 septembrie, derulat asupra infrastructurii petroliere din Arabia Saudită a amputat aprovizionarea mondială cu petrol iar preţul a crescut automat.  

Iar ipoteza unui Brexit fără acord ar putea trage Marea Britanie în recesiune din 2020, cu repercusiuni pe ansamblul continentului european.

Acest climat de incertitudine au determinat companiile să îşi suspende investiţiile- ele nu au progresat decât cu 1% în primul semestru din 2019 comparativ cu 5% la începutul anului 2018.

Producţia industrială este cea mai afectată, în special în ţările bogate, unde, a diminuat în cursul primului semestru din 2019.

O scădere ce afectează creşterea germană care, se va opri, potrivit estimării, la 0,5% comparativ cu 1,5% anul precedent.  Economia franceză ar urma să crească cu 1,3% în 2019 şi cu 1,2 % en 2020.

Contrar companiilor, puterea publică se afă într-o mai bună poziţie pentru a investi, observă economistul şef OCDE, Laurence Boone.

Mario Draghi, şeful Băncii centrale Europene insista pe 12 septembrie ca statele să profite de situaţia monetară actuală şi să crească investiţiile pentru a relansa activitatea.

OCDE cifrează la 2.000 de miliarde de dolari nevoile anuale a investiţiilor în infrastructurile rutiere, până în 2030 şi la 600 de miliarde în telecomunicaţii.

Aceste investiţii ar putea relansa cererea pe termen scurt şi determina o creştere pe termen lung, explica Laurence Boon.