Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Surpriză în Israel: Netanyahu îl invită pe Gantz să formeze un guvern de uniune. Gantz vrea să fie premier

benjamin_netanyahu_s_si_benny_gantz_d.jpg

Benjamin Netanyahu (s) si Benny Gantz (d).
Benjamin Netanyahu (s) si Benny Gantz (d).
Image source: 
RONEN ZVULUN, Jack GUEZ / AFP

Primul ministru israelian Benjamín Netanyahu l-a invitat pe rivalul său, Benny Gantz – liderul formaţiunii Albastru-Alb să formeze un guvern de uniune naţională, la două zile după alegerile legislative încheiate la egalitate. Benny Gantz i-a răspuns că îşi doreşte un guvern de uniune pentru a scoate ţara din impasul politic. Dar, vrea să fie cel care va conduce acest guvern.

Benjamin Netanyahu provoacă stupefacţia israelienilor şi propune discuţii directe cu principalul rival, fostul şef de Stat Major, Benny Gantz.

Într-un mesaj video, Benjamin Netanyahu explică faptul că şi-a dorit "realizarea unui guvern de dreapta. DIn păcate, rezultatele arată că nu este posibil. Poporul nu a tranşat între cele două blocuri. Prin consecinţă, nu există altă cale decât să formăm un guvern de uniune, cât mai larg posibil», a explicat situaţia actualul premier.

Cei doi şi-au strâns mâinile, joi, în cadrul unei ceremonii derulate la Ierusalim în care s-a marcat a treia comemorare a lui Shimon Perez, fostul premier al Israelului, recompensat de-a lungul vieţii cu premiul Nobel pentru Pace.     

La două zile de la legislative, rezultatele, încă provizorii, creditează Likud a lui Netanyahu cu 31 de fotolii, din cele 120 ale Knesset-ului, parlementul israelian, contra 33 pentru partidul Albastru-Alb al lui Benny Gantz.

Adăugând aliaţii potenţiali, partidele religioase şi dreapta, spre exemplu, pentru Netanyahu şi formaţiunile de stânga sau ale arabilor pentru Gantz  -calculul indică undeva la 55/ 56 de deputaţi pentru fiecare tabără. Nu este obţinută majoritatea necesară, de 61 de deputaţi.

"Benny, trebuie să alcătuim un guvern de uniune cât mai larg posibil. Poporul aşteaptă de la noi doi să ne asumăm responsabilităţile şi să cooperăm», a subliniat Benjamin Netanyahu.

Acesta şi-a invitat rivalul la discuţii pentru a avansa cu acest proiect, explicând că nu au dreptul să se îndrepte spre un al treilea tur şi că este împotriva organizării de noi alegeri. Ordinea de zi a întâlnirii: crearea unui guvern de uniune.

Preşedintele israelian, care trebuie să decidă cui îi va încredinţa sarcina de a forma viitorul guvern, l-a felicitat pe Benjamin Netanyahu pentru apelul său.

Dar, apropierea dintre cei doi, nu clarifică dilema: cine dintre cei doi va fi premier.

«Vreau să formez un guvern pe care să îl conduc», i-a răspuns Benny Gantz dar fără să îi răspundă direct dacă se întâlneşte cu Netanyahu sau nu.

Strategul Netanyahu nu discută doar în numele partidului său, Likud ci în numele întregului bloc de dreapta, incluzând dreapta radicală şi formaţiunile ultra-ortodoxe.

Preşedintele israelian Reuven Rivlin va derula duminică negocieri cu toate partidele alese în Knesset pentru a putea desemna viitorul prim-ministru.