Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spargere spectaculoasă la Vaux-le-Vicomte, celebru castel din Franţa

vaux_le_vicomte.jpg

Castelul Vaux-le-Vicomte a servit drept "model" pentru Versailles
Castelul Vaux-le-Vicomte a servit drept "model" pentru Versailles
Sursa imaginii: 
Wikipedia/Jean-Pol GRANDMONT

Spargere spectaculoasă în zorii zilei de joi. Proprietarii celebrului castel Vaux-le-Vicomte din apropierea Parisului, considerat modelul după care a fost construit Palatul Versailles, au fost legaţi de hoţi care au jefuit locul. Furtul este estimat la circa două milioane de euro, spune parchetul.

Jaful de la Vaux-le-Vicomte a avut loc în zorii zilei. După ce i-au sechestrat şi legat bine pe proprietari cu cravata bărbatului, cei 6 hoţi cu cagule pe cap au strâns bunuri şi bani în valoare de circa două milioane de euro şi au plecat. Proprietarii, în vârstă de 90 şi respectiv 78 de ani, nu au fost răniţi în cursul acestui furt pus pe seama unor profesionişti veniţi neînarmaţi ca să comită jaful.

Din primele detalii ale anchetei, se pare că hoţii s-au „servit” doar din bunurile private ale proprietarilor, nu şi din colecţia castelului. Dealtfel, acesta şi-a deschis porţile publicului ca într-o zi normală.

Castelul Vaux-le-Vicomte, situat la 60 de kilometri sud de Paris, a fost ridicat între anii 1656 şi 1661 şi este considerat drept modelul după care s-a construit ulterior palatul de la Versailles. Astăzi, Vaux-le-Vicomte şi domeniul de 500 de hectare din jur este cea mai mare proprietate privată din Franţa clasată monument istoric. Anual, castelul este vizitat de 250.000 de turişti.

Capodopera arhitecturală, realizată de celebrul arhitect Louis le Vaux ajutat de pictorul Charles Le Brun şi de peisagistul André Le Nôtre, i-a aparţinut iniţial lui Nicolas Fouquet, ministrul de finanţe al lui Ludovic al XIV-lea. Din cauza frumuseţii castelului, „Regele-soare”, gelos pe proprietar, l-a încarcerat pe viaţă pe Fouquet. Legenda spune că regele a ordonat arestarea acestuia după o faimoasă petrecere dată la castel de Fouquet în onoarea curţii regale. Jocuri de apă, focuri de artificii, bufet impresionant pentru mai bine de o mie de invitaţi.

Ce-i prea mult, îmi face umbră, pare să fi fost deviza lui Ludovic al XIV-lea. După arestarea proprietarului, regele şi-a însuşit Vaux-le-Vicomte  şi a transferat cele mai frumoase obiecte de acolo la Palatul Versailles şi la Luvru.

De 5 generaţii, castelul este proprietatea familiei de Vogüé. Mariaje, filmări sau cine private – locul este de închiriat şi totodată de vizitat din 1968 încoace. Baschetbalistul Tony Parker şi actriţa americană Eva Longoria s-au căsătorit acolo, clipuri ale firmelor Dior şi Samsung au avut ca decor Vaux-le-Vicomte, la fel şi pelicule cu James Bond sau „Maria Antoaneta” a lui Sofia Coppola au fost realizate în parte acolo. Loc în care de asemenea, proprietarii au decis să rămână şi ei permanent. Cu riscurile şi inconvenientele de rigoare.

 
Spargere spectaculoasă la Vaux-le-Vicomte, celebru castel din Franţa