Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ben Ali, fostul preşedinte tunisian, a murit

benali.jpg

Ben Ali a fost presedinte al Tunisiei 23 de ani, între 1987 si 2011. Aici depune juràmânt în 2009 pentru al 5-lea mandat prezidential
Ben Ali a fost presedinte al Tunisiei 23 de ani, între 1987 si 2011. Aici depune juràmânt în 2009 pentru al 5-lea mandat prezidential
Sursa imaginii: 
AFP/Fethi Belaid

Fostul preşedinte tunisian, Zine el-Abidine Ben Ali, în vârstă de 83 de ani, a murit joi, 19 septembrie în Arabia saudită unde se exilase de când a fost răsturnat de revoluţia din 2011. Portretul celui care a condus ţara aproape un sfert de secol.

Zine el-Abidine Ben Ali a fost preşedinte al Tunisiei  între 1987 şi 2011. O preşedinţie de mai bine de 23 de ani marcată de numeroase încălcări ale drepturilor omului.

Dintre cei trei lideri ai Magrebului, Ben Ali a fost cel mai urât de conaţionalii săi. „Chiar şi cei care profitau de sistemul pe care-l instaurase, îl detestau”, scrie ziarul Le Monde în necrologul consacrat dictatorului decedat. Asta după ce în 1987, când a preluat puterea de la Habib Bourguiba, stârnise mult entuziasm.

Militar de formaţie, devenit poliţist dar diplomat în electronică, noul preşedinte îşi va aplica întocmai strategia promisă din vremea când era la Interne. Ii va vâna pe islamişti, apoi pe reprezentanţii stângii şi în fine pe toţi democraţii din ţară. „Presa e pusă cu botul pe labe, pluralismul politic interzis ar justiţia pusă la pas” ne reaminteşte acelaşi Le Monde. Cu toate că instaurează frica în toată populaţia, Ben Ali reuşeşte să modernizeze economia ţării şi să promoveze drepturile femeilor.

Butoiul cu pulbere tunisian va exploda în decembrie 2010 când un tânăr vânzător ambulant din Sidi Bouzid, Mohamed Bouazizi, îşi dă foc pentru a protesta contra autorităţilor care-i confiscaseră marfa. Intr-o ţară gangrenată de corupţie şi de şi nepotism, acest gest sinucigaş va provoca un val de manifestaţii peste tot. Represiunea va face 300 de morţi iar după 2 săptămâni de proteste, pe 14 ianuarie 2011, Ben Ali e nevoit să fugă în Arabia saudită ca să-şi pună la adăpost familia. Tară din care nu va mai reveni niciodată acasă în ciuda numeroaselor cereri de extrădare făcute de noile autorităţi de la Tunis.

 
Ben Ali, fostul preşedinte tunisian, a murit