Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Imigraţie: Paris, Berlin, Roma speră la un mecanism de repartiţie

in_2016_aproape_230.000_de_tiluri_de_sejur_au_fost_eliberate_in_franta.jpeg

În 2016, aproape 230.000 de tiluri de sejur au fost eliberate în Franta.
În 2016, aproape 230.000 de tiluri de sejur au fost eliberate în Franta.
Image source: 
FMM

Mai mulţi miniştri de Interne din Uniunea Europeană se întâlnesc în Malta pentru a discuta un mecanism de repartiţie a migranţilor salvaţi din Marea Mediterană. Este un teren minat căci cele 28 state membre nu au ajuns la o înţelegere nici până acum pe acest subiect, de la criza migratoare din 2015. Miniştrii de Interne trebuie să găsească o soluţie imediată la problema migranţilor ajunşi în porturile italiene şi malteze.

 

Pe lângă ţara gazdă, Malta va fi prezentă şi Finlanda căci asigură preşedinţia Consiliului Uniuni Europene şi va asista la discuţii în calitate de observator. Dar, vor fi prezenţi miniştrii de Interne din Franţa, Germania şi Italia.  

În cadrul unei întâlniri cu preşedintele Consiliului italian de Miniştri, Guiseppe Conte preşedintele Franţei, Emmanuel Macron şi-a exprimat dorinţa de a avansa cu acest dosar cât mai repede posibil, la nível european.

Pentru a reuşi, reponsabilii vor trebui să se pună de acord în privinţa repartiţiei migranţilor pentru a fi evitate interminabilele discuţii între statele membre, de fiecare dată când un vas cu migranţi vrea să acosteze în Italia ori Malta. Odată cu schimbarea de guvern operată în Italia, liderul de la Elysée este încrezător că lucrurile vor avansa în sensul cel bun, după ce în ultimii 2 ani fostul ministru italian de Interne, Matteo Salvini a blocat accesul acestor nave în poturile italiene precum şi debarcarea migranţilor.

Din mai multe surse europene, o problemă o reprezintă profilul migranţilor: Germania este pregătită să accepte toţi refugiaţii, pe când Franţa dar şi alte state doresc să excludă refugiaţii economici şi să îi păstreze doar pe cei care au şanse să obţină statutul de azilant, explică un diplomat european.

Ideea întâlnirii este de a atrage un maximum de state membre în acest mecanism de repartiţie automată şi de a-i taxa pe cei care refuză. Ideea va fi discutată în cadrul Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne prevăzut să aibă loc la începutul lui octombrie la Luxemburg.

Până acum, şase state sunt pregătite să fie parte a acestui mecanism de repartiţie autormată – Germania, Franţa Portugalia, Finlanda, Luxemburg şi Irlanda. Franţa şi Germania au anunţat că acceptă, fiecare, 25% din migranţii ajunşi în porturile de la Meditarană. Urmează ca Lituania şi Croaţia să confirme participarea la mecanism.

În schimb, Olanda spune “nu”: «nu participăm la mecanism» spunea joi o sursă olandeză citată de Le Figaro.

În cadrul unei reuniuni derulate la finele lui iulie la Paris, preşedintele Emmanuel Macron preciza că 14 state şi-au dat acordul pentru a participa la acest mecanism de solidaritate. Două luni mai târziu, încă nimic nu este stabilit ori semnat.

Pe de altă parte, Italia şi-a arătat săptămâna trecută disponibilitatea de a face parte din iniţiativa europeană de intervenţie militară pentru a furniza expertiza sa în materie de securitate pe Mediterană.

Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Olanda, Portugalia şi Spania se află în acest organism iniţiat de Franţa, în cadrul UE şi a NATO.

Ambiţia organismului este de a acţiona împreună în cadrul unori operaţiuni militare comune, pentru a evacua civili ori pentru a oferi ajutorul în cazul unei catastrofe. Iniţiativa europeană de intervenţie militară a fost creată în iunie 2018.