Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU: 60 de şefi de stat se reunesc la New York în cadrul summitului pentru climat

cel_putin_15.000_de_manifestanti_au_strabatut_strazile_parisului_sambata_21_septembrie_2019_in_cadrul_unui_mars_pentru_climat_si_justitie_sociala.jpg

Cel putin 15.000 de manifestanti au strabatut strazile Parisului sâmbata, 21 septembrie 2019, în cadrul unui "mars pentru climat si justitie sociala".
Cel putin 15.000 de manifestanti au strabatut strazile Parisului sâmbata, 21 septembrie 2019, în cadrul unui "mars pentru climat si justitie sociala".
Sursa imaginii: 
REUTERS/Pascal Rossignol

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a cerut  guvernelor din lumea întreagă să vină luni la New York pentru a-şi confirma ambiţiile în a reduce emisiile de dioxid de carbon. Angajamente au fost luate în 2015, înainte de Acordul încheiat la Paris, pentru a limita încălzirea planetei. Acum, el vrea propuneri concrete. Ideea este de a determina cât mai multe state să îşi multíplice acţiunile pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră.

Analiştii se tem că liderul de la Casa Albă, Donald Trump – care a semnat ieşirea Statelor Unite din Acordul de la Paris privind schimbările de climă, l-ar putea determina pe omologul brazilian să facă acelaşi lucru.

Organizaţiile de mediu aşteaptă multe de la acest summit, după cum explică Jean-François Julliard, directorul general al Greenpeace Franţa: “Rămâne să vedem. Este adevărat că sperăm că şefii de stat, liderii politici au înţeles că a trecut perioada discursurilor politice şi a promisiunilor. Dacă la final avem încă o dată o serie de promisiuni care nu sunt urmate de fapte ..va fi încă un summit pentru nimic. Trebuie ca liderii principalelor economii ale planetei începând cu Uniunea Europenă, Statele Unite, India, Indonezia, Brazilia – state care joacă un rol foarte important în criza climatică, se angajează cu adevărat să limiteze emisiile de gaz cu efect de seră şi vin cu un plan precis în care dau un loc energiilor noi. Statele bogate trebuie să facă o oferă în care să fie prezentate sume considerabile pentru a finanţa această tranziţie ecologică. Avem nevoie ca liderii să ne spună cum vor transforma sectoarele cele mai poluante – transport, agricultura etc”.

Unul dintre participanţii la summit este preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Aşadar, ce poate aştepta o organizaţie precum Greenpeace de la liderul de la Elysée?

Jean-François Julliard, directorul general al Greenpeace Franţa: “Aşteptăm de la Emmanuel Macron să anunţe acte concrete, la înălţimea promisiunilor făcute. Spre exemplu, a intervenit în cursul verii, în chestiunea privind incediile din Pădurea Amazoniană. El spunea că Franţa este complice oarecum, de despădurirea de acolo, prin intermediul produselor pe care le consumăm în Franţa. Dacă vrea să fie coerent va trebui să anunţe acum un moratoriu în ceea ce priveşte importul de soia utilizată în hrana animalelor din Hexagon. Apoi, trebuie să renunţe la proiectul biorafinăriei Total din La Mède, din sudul Franţei, care este responsabilă de despădurirea din Asia de SE. Trebuie să fie coerent şi consecvent cu angajamentele sale.”

Un bilanţ al schimbărilor de climă, pentru perioada 2015 – 2019 va fi prezentat luni de Organizaţia Meteo Mondială, în colaborare cu mai mulţi experţi iar el va arăta că temperatura medie a crescut deja cu 1,1 grade Celsius în raport cu perioada preindustrială.

La orizontul anului 2100, temperatura medie ar putea urca cu 7 grade Celsius, potrivit recentelor estimări franceze.

Noua Coaliţie pentru Tranziţie Urbană, care grupează 50 de mari oraşe ale planetei ce reprezintă 25% din PIB-ul mondial doresc să reducă cu 90% emisiile marilor metropole până în 2050, anunţă Eric Garcetti, primarul oraşului Los Angeles.

Oraşele produc 80% din emisiile poluante iar până în 2050 în ele va locui mai bine de jumătate din populaţia globală, atenţionează responsabilii acestei coaliţii.