Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: dezbatere parlamentară pe tema imigraţiei care suscită crispări deşi nu a început încă

img_3540_0.jpg

Image source: 
RFI/Fabien Leboucq

În Franţa, propunerea preşedintelui Emmanuel Macron ca problema imigraţiei să fie dezbătută la sfîrşitul acestei luni în Parlament a suscitat critici din partea opoziţiei şi unele crispări în propria sa tabără. După cum arată un comentator al Agenţiei France Presse, tema imigraţiei est una “inflamabilă” în Franţa iar majoritatea prezidenţială încearcă să “demineze” dezbaterea care de fapt nu a început încă.

Fenomenul se repetă constant în Franţa, spun mulţi comentatori. Cum pronunţă un om politic cuvîntul “imigraţie” el este imediat bănuit că are intenţii necurate, că vrea să instrumentalizeze politic subiectul sau pur şi simplu că face jocul extremei drepte. Ministrul de interne Christophe Castaner regretă, în context, unele reacţii excesive în perspectiva acestei dezbateri parlamentare pe care preşedintele o vrea anuală. Christophe Castaner foloseşte termenul “hiper-reacţii” şi cere revenirea la calm.

El arată, de exemplu, că un mare număr de cereri de azil sunt depuse în Franţa de străini provenind din ţări care nu se află în război, cum ar fi Georgia sau Albania. În privinţa georgienilor, ministrul semnalează “o anomalie”. În ultimii doi ani cererile de azil depuse de georgieni (care pot călători fără viză în spaţiul Shengen) au crescut în mod spectaculos, iar anul acesta georgienii sunt cei mai numeroşi candidaţi la azil în Franţa, mai numeroşi chiar decît afganii. Cam o mie de georgieni pe lună completează dosarul de cerere de azil.

Ministrul de interne consideră că în spatele acestui fenomen se află o reţea de traficanţi, cu atît mai mult cu cît georgienii ştiu că nu vor obţine azilul. Ei se bazează însă pe faptul că răspunsul negativ vine abia după un an şi jumătate, timp în care reuşesc să se instaleze în Franţa, să-şi dea copiii la şcoală, să-şi găsească de lucru, şi deci să complice misiunea autorităţilor dacă emit un ordin de expulzare.

Discuţia din Parlament de pe 30 septembrie legată de imigraţie nu se va referi numai la georgieni, dar ministrul de interne ţine să precizeze că ea este necesară întrucît “anomalia georgiană” nu este singura cînd vine vorba de fenomenul migratoriu.