Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Facebook închide pagini pro-Trump administrate din Ucraina

fb.jpg

Facebook a închis mai multe pagini pro-Trump administrate din Ucraina
Facebook a închis mai multe pagini pro-Trump administrate din Ucraina
Sursa imaginii: 
REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

In contextul în care campania pentru prezidenţialele americane de anul viitor se profilează la orizont, noi interferenţe străine se fac auzite în SUA. Astfel, Facebook a anunţat că a suprimat o serie de pagini care erau controlate din Ucraina. Respectivele conturi preluau şi redifuzau mesajele patriotice americane şi elogiile aduse preşedintelui Donald Trump.

Facebook a anunţat că a retras de pe platforma sa pagina «I Love America» şi toate cele asemănătoare. Motivul invocat de reţeaua de socializare : «încălcarea regulilor noastre privind spamurile şi conturile false. Vom continua să anchetăm şi în privinţa altor infracţiuni posibile» precizează Facebook. Pentru moment însă, nu s-a făcut nicio legătură între această campanie de dezinformare pro-Trump şi vreun guvern străin.

Luni, o anchetă publicată de site-ul «Popular information» arăta că această pagină aparţinea specialistului ucrainean în comunicaţii Andriy Zyuzikov. Postările acestuia erau adesea de domeniul dezinformării, inclusiv despre fosta primă doamnă şi candidată la preşedinţia SUA, Hillary Clinton. Potrivit cifrelor publicate de «Popular information», pagina «I Love America» avea peste un milion de fani şi înregistrase circa 9 milioane de interacţiuni în ultimele trei luni, mai multe decât site-ul de informaţii BuzzFeed sau ziarul Los Angeles Times.

Aceeaşi sursă indica faptul că pagina respectivă recicla bancuri şi informaţii false de care s-ar fi servit organizaţia rusă de propagandă, apropiată Kremlinului, «Internet Research Agency», pentru a-i manipula pe alegătorii americani la prezidenţialele din 2016. In fine, tot «Popular information» afirma că pagina «God bless Donald and Melania Trump and God bless America» - «Dumnezeu să-i binecuvânteze pe Donald şi Melania Trump şi Dumnezeu să binecuvânteze America» era şi ea administrată din Ucraina.

Reamintim că tot la prezidenţialele americane din 2016 s-au descoperit site-uri similare, pro-Trump, pilotate din alte ţări est-europene printre care Macedonia.

 
Facebook închide paginile pro-Trump administrate din Ucraina