Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Imigraţie: preşedintele Macron pledează pentru o atitudine “umană şi eficientă”

manifestation_immigration_asile_loi_paris_associations_0.jpg

Manifestaţie la Paris în februarie 2018 împotriva unui proiect de lege privind imigraţia şi azilul.
Manifestaţie la Paris în februarie 2018 împotriva unui proiect de lege privind imigraţia şi azilul.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Pascal Rossignol

Preşedintele Emmanuel Macron doreşte ca politica Franţei în privinţa imigraţiei să fie mai “umană” dar şi mai “eficientă”. El s-a exprimat în acest sens la New York, unde participă la Adunarea generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, într-un interviu acordat postului de radio Europe 1.

De ce abordează Emmanuel Macron la New York un subiect de politică internă? Pur şi simplu pentru că în timp ce preşedintele se ocupă, la ONU, de dosarele internaţionale sensibile, în Franţa creşte nervozitatea în perspectiva unei dezbateri parlamentare pe tema imigraţiei, dezbatere care va începe pe 30 septembrie.

Preşedintele încearcă deci să demineze tensiunile existente şi să evite altele posibile. În consecinţă se pronunţă în favoarea unei dezbateri calme, dar care să nu fie “simplistă”. Preşedintele reia, în acest context, o frază pronunţată de un lider socialist, Michel Rocard, în urmă cu 30 de ani, pe vremea cînd era prim ministru: “Franţa nu poate primi toată mizeria lumii, dar trebuie să se ocupe mai bine de partea pe care o primeşte”.

În interviul său Emmanuel Macron recunoaşte că metoda repatrierilor forţate nu dă rezultate. Expulzările şi repatrierile forţate sunt costisitoare, crează emoţie mediatică, suscită un sentiment de culpabilitate printre francezi, provoacă drame individuale. De fapt, ar fi mai bine ca să nu fie primiţi de la bun început pe teritoriul francez cei care nu sunt îndrituiţi să ceară azil şi nu dispun de un contract de muncă.

Cam în această direcţie crede preşedintele că ar trebui căutate soluţii. Protecţie pentru cei efectiv în pericol, intransigenţă cu imigranţii ilegali care vin din zone “sigure”. Subiect exploziv în Franţa, imigraţia s-ar putea să fie şi principalul subiect de campanie în perspectiva prezidenţialelor din 2022.