Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jacques Chirac şi România

chirac_base.jpg

Presedintele României Traian Bàsescu primit la Palatul Elysée de gazda sa Jacques Chirac în 30 mai 2006
Presedintele României Traian Bàsescu primit la Palatul Elysée de gazda sa Jacques Chirac în 30 mai 2006
Sursa imaginii: 
jacqueschirac-asso.fr

A murit Jacques Chirac, fostul preşedinte francez (1995-2007). In vârstă de 86 de ani, Chirac era suferind de mai multă vreme. La originea fondării a două partide conservatoare - RPR şi UMP – ex-preşedintele francez fost în România de mai multe ori, fie în vizite oficiale, fie cu alte ocazii.

Jacques Chirac a cunoscut prima dată România în 1975 când, în calitate de premier al Franţei, avea să vină în vizită oficială la Bucureşti.

In calitate de preşedinte francez, Jacques Chirac a vizitat România în 21 şi 22 februarie 1997 în cadrul unui turneu mai larg prin regiunea est europeană care cuprindea ţări precum Polonia, Ungaria şi Cehia. O vizită oficială ce a survenit la doar două luni după preluare puterii de la Bucureşti de către preşedintele Emil Constantinescu. In faţa Parlamentului român, Chirac îşi exprimase atunci dorinţa ca România să adere la NATO "cât de repede, dacă se poate chiar din 1999". Aderarea României la pactul nord-atlantic avea să se concretizeze de abia în 2004.

In privinţa aderării la UE, preşedintele francez fusese mai reţinut având în vedere insuficienta pregătire a României în acel moment. Celebrând "prietenia celor două vechi naţii latine", liderul francez deplângea totodată slabul nivel al relaţiilor bilaterale. Cele două ţări, România şi Franţa, aveau să pună atunci bazele unui parteneriat politic, economic şi social, mult mai strâns.

Comentatorii din aceea epocă, precum Marc Sémo de la Libération, notau entuziasmul mulţimii bucureştene în momentul în care cortegiul lui Jacques Chirac traversa capitala României. In paralel, televiziunile transmiteau sosirea în direct iar presa scrisă comenta evenimentul pe primele pagini. O mobilizare fără precedent în România post-comunistă de atunci.

Nu la fel de entuziaste şi amicale au fost comentariile şi relaţiile 6 ani mai târziu. In februarie 2003, Jacques Chirac avea să critice pe un ton foarte dur poziţia unor ţări estice - printre care şi România - în contextul războiului din Irak. Ex-statele comuniste erau atunci acuzate că "nu au fost foarte bine crescute şi, în plus, au fost uşor inconştiente de pericolul pe care-l reprezintă prea rapida lor aliniere pe poziţia americană. Pe scurt, au ratat o ocazie să tacă din gură". Ameninţările lui Chirac la adresa acestor "trădători" ai Europei nu au rămas fără răspuns. "Sper că va regreta ceeace a spus. Sunt declaraţii iraţionale, nejustificate şi contrare democraţiei. Suntem cu toţii europeni şi într-o familie, fiecare are dreptul să-şi exprime punctul de vedere" spunea atunci preşedintele Ion Iliescu.

In fine, Jacques Chirac va reveni în România ultima dată în septembrie 2006 cu ocazia sommeului Francofoniei care era găzduit atunci de Bucureşti. Prilej cu care liderul francez avea să se întâlnească cu preşedintele român Traian Băsescu, pe agenda bilaterală figurând apropiata aderare a României la UE, în 2007.

Premierul francez de atunci, Jacques Chirac, primit la Neptun în 1975 de Nicolae Ceausescu (Foto: wikipedia.org)