Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Benjamin Netanyahu în faţa unei “misiuni imposibile”

000_1km9ge_0.jpg

Benjamin Netanyahu împreună cu preşedintele Reuven Rivlin
Benjamin Netanyahu împreună cu preşedintele Reuven Rivlin
Image source: 
MENAHEM KAHANA / AFP

“Misiune imposibilă”. Sub acest titlu comentează cotidianul francez Le Figaro decizia preşedintelui israelian Reuven Rivlin de a-i încredinţa lui Benjamin Netanyahu formarea unui guvern de coaliţie în Israel. Seful statului israelian optează pentru Netanyahu deşi în urma alegerilor legislative anticipate de pe 17 septembrie formaţiunea centristă condusă de Benny Gantz a fost, practic, cîştigătoare.

Benny Gantz şi partidul său centrist au obţinut într-adevăr 33 de locuri, cu unul mai mult decît formaţiunea de dreapta condusă de Benjamin Netanyahu. În Israel, însă, preşedintele are dreptul să-i încredinţeze misiunea de formare a guvernului nu în mod obligatoriu liderului care a obţinut cele mai multe voturi ci celui care are cele mai multe şanse de a forma o coaliţie. Ori, din nou, Benjamin Netanyahu pare să fie în poziţia cea mai bună pentru a găsi soluţia magică, într-un context complicat. Netanyahu, pe care mulţi ar fi vrut să-l vadă expulzat din peisajul politic, dispune acum de 28 de zile pentru a găsi un teren de înţelegere fie cu Benny Gantz, fie cu alte formaţiuni. Potrivit agenţiilor de presă, premierul i-ar fi întins o mînă rivalului său centrist propunîndu-i  împărţirea echitabilă a puterii. Pentru moment însă Bneny Gantz pare să refuze considerînd că formaţiunea sa are mai mult de pierdut decît de cîştigat dacă se aliază cu un premier aflat în colimatorul justiţiei.

Si este adevărat că în viitorul imediat, pe 2 şi 3 octombrie, Benjamin Netanyahu este convocat de procurorul general al Israelului în legătură cu trei dosare de corupţie care îl vizează pe premier. Nu este exclus, scrie Le Figaro, ca acesta să fie inculpat în urma acestor audieri. “Corupţie”, “fraudă” şi “abuz de încredere” sunt capetele de acuzare care ar putea fi îndreptate împotriva lui Netanyahu. Printre altele lui i se repoşează că ar fi acordat facilităţi fiscale unui magnat local în schimbul unor servicii mediatice. Agenţia France Presse avansează şi scenariul unei eventuale “pauze politice” pe care Netanyahu ar putea să o solicite pentru a se apăra în faţa tribunalelor.

În declaraţiile sale, imediat după ce preşedintele i-a încredinţat misiunea de a forma un guvern, Benjamin Netanyahu, care se află la putere de zece ani, a reamintit că Israelul este confruntat cu “ameninţări existenţiale”. El se referă în special la ameninţarea nucleară care ar putea veni din partea Iranului. Benjamin Netanyahu nu a aprobat niciodată acordul nuclear semnat de comunitatea internaţională cu Iranul. La ora negocierii acestui acord, ministrul francez de externe de atunci, Laurent Fabius, a impus Iranului condiţii chiar mai drastice decît cereau americanii (la ora aceea Barack Obama era preşedinte). Netanyahu a reuşit însă să-l convingă pe actualul preşedinte american Donald Trump să se retragă definitiv dintr-un acord pe care îşi mai puseseră semnătura Franţa, Germania, Marea Britanie, China şi Rusia.

Cei care voiau să sărbătorească încheierea erei Netanyahu mai trebuie deci să aştepte. Iar cei care cred că un eventual eşec al lui Donald Trump la prezidenţialele de anul viitor ar putea relansa dialogul cu Iranul sunt şi ei într-o situaţie de incertitudine. Un analist francez se întreba chiar dacă nu cumva, în perioada următoare, din motive electorale, Donald Trump nu va ordona un atac asupra Iranului. Din punctul de vedere al lui Benjamin Netanyahu în orice caz numai raporturile de forţă ar fi de natură să oblige Iranul să renunţe la programul nuclear, la cel balistic precum şi la politica sa hegemonică în regiune.

Un rol important îi este atribuit în prezent în Israel lui Avigdor Lieberman, şeful unei formaţiuni rusofone, laice şi naţionaliste. El nu poate accepta faptul că evreii ultraortodocşi sunt scutiţi de armată, motiv pentru care nici nu vrea să se apropie de formaţiunea lui Netanyahu, Likud, aliat cu mişcările ultraortodoxe. Si Avigdor Lieberman se află într-o logică de aşteptare, probabil în perspectiva convocării lui Netanyahu în faţa justiţiei.