Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jacques Chirac, singurul preşedinte francez condamnat de un tribunal

chirac_judiciare.jpg

Jacques Chirac în ianuarie 2011, cu câteva luni înaintea procesului la care avea sà fie condamnat
Jacques Chirac în ianuarie 2011, cu câteva luni înaintea procesului la care avea sà fie condamnat
Sursa imaginii: 
Reuters/Benoit Tessier

Ex-preşedintele conservator Jacques Chirac, mort la vârsta de 86 de ani, a fost confruntat în cariera sa lungă şi vastă cu numeroase probleme judiciare. El este dealtfel singurul fost preşedinte condamnat într-o afacere, respectiv cea de atribuirea de locuri de muncă fictive la primăria Parisului pe vremea când era primar al capitalei franceze.

Numele lui Jacques Chirac a fost citat în numeroase afaceri judiciare, multe rămase însă fără efect. In anii 90 apar primele semne că primarul Parisului de atunci este implicat în diverse scandaluri: atribuirea permiselor de construire a liceelor din toată zona capitalei, licitaţii dubioase privind atribuirea echipamentelor şi posturilor de menaj de la Primărie, tipărirea documentelor municipale de către o firmă „prietenă”, alegători fictivi, pe listele electorale, cheltuieli uriaşe pentru recepţii şi voiajele efectuate de cuplul Jacques şi Bernadette Chirac – iată doar câteva din dosarele în care avea să apară numele fostului primar al Parisului şi apoi preşedinte al Republicii. Nicio afacere însă, cu excepţia uneia, nu s-a concretizat, nu a mers până la capăt.

In decembrie 2011, adică acum 8 ani, pe vremea când avea déjà 78 de ani, Jacques Chirac a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare fiind găsit vinovat, printre altele, de deturnare de fonduri publice şi abuz de încredere. In cauză erau atunci nişte locuri de muncă fictive – 28 la număr - atribuite la Primăria Parisului pe vremea când primul edil al capitalei era Chirac. De notat că acuzatul de atunci, din 2011, nu s-a prezentat la tribunal ca să- audă sentinţa, absenţa fiind justitificată cu un certificat medical. Acest act avea dealtfel să oficializeze tulburăril neurologice de care suferea fostul preşedinte.