
Special Paris
Decesul lui Jacques Chirac: omagiu popular duminică, doliu naţional luni
homage.jpeg

Seful statului şi-a anulat joi o deplasare în provincie ca să-şi pregătească alocuţiunea radiotelevizată pe care a susţinut-o aseară la ora 20. „Jacques Chirac a fost un om de stat pe care l-am iubit cu toţi aşa cum ne-a iubit şi el” a spus printre altele Emmanuel Macron. „Indiferent că împărtăşeam sau nu aceleaşi idei şi lupte cu el, ne recunoşteam cu toţii în acest om care ne semăna şi ne ţinea împreună. Preşedintele Chirac întruchipa o anumită idee a Franţei. O Franţă de a cărei unitate s-a preocupat în continuu, o Franţă care-şi priveşte istoria în faţă, o Franţă independentă şi mândră. Jacques Chirac a fost un destin francez. Va intra în Istorie şi ne va lipsi la toţi” a conchis, vizibil emoţionat, Emmanuel Macron.
In ciuda acestui discurs la care se pare a lucrat mult, actualul şef de stat nu a fost niciodată un apropiat al lui Chirac. Nici politic, nici de generaţie. Dornic probabil să răspundă totuşi emoţiei populare provocată de dispariţia predecesorului său, Macron a deschis încă de joi seara larg porţile palatului prezidenţial pentru a lăsa lumea anonimă să vină să semneze cartea de onoare, caietul de condoleanţe, instalat în vestibulul de la Elysée sub o mare fotografie a fostului preşedinte. Tinând cont de mulţimea care se află încă de ieri la coadă în faţa palatului prezidenţial, serviciile de la Elysée au anunţat că porţile vor rămâne larg deschise până duminică
La cererea familiei Chirac, duminică, la Invalizi – Hôtel des Invalides - va avea loc o ceremonie, mai exact un „omagiu popular” în memoria celui care a condus ţara între anii 1995 şi 2007. „Acest omagiu va permite oamenilor să-şi reamintească relaţia puternică pe care Jacques Chirac o întreţinea cu francezii. Toţi cei care l-au iubit vor putea veni să se reculeagă lângă coşciugul dispărutului” a precizat ginerele acestuia, Frédéric Salat-Baroux
In fine, ca pentru generalul de Gaulle în 1970, ca pentru Georges Pompidou în 1974 şi ca pentru François Mitterrand în 1996, o zi de doliu naţional a fost decretată luni 30 septembrie. Zi în care o ceremonie religioasă solemnă se va derula în biserica Saint-Sulpice, catedrala Notre-Dame fiind inaccesibilă de când a luat foc în primăvară.
Din toate aceste considerente, discursurile premierului Edouard Philippe privind imigraţia şi programate luni în Parlament şi miercuri în Senat, au fost amânate cu o săptămână. „Trebuie lăsată ţara să se reculeagă” spun surse de la palatul Elysée citate de Le Monde.
In fine, Jacques Chirac va fi înmormântat probabil tot luni, doar în prezenţa familiei, în cimitirul parizian de la Montparnasse, acolo unde odihneşte şi una din fiicele lui Jacques Chirac, Laurence, decedată în 2016 din cauza unei anorexii mentale.
De precizat că Muzeul de pe Quai Branly, care-i poartă şi numele lui Jacques Chirac, anunţă că-şi va deschide porţile gratuit şi tuturor timp de zece zile în memoria lui Jacques Chirac. Reamintim că această instituţie muzeală de excepţie, dedicată artelor şi civilizaţiilor din Africa, Asia, Americi şi Oceania, a fost dorită şi inaugurată de fostul preşedinte francez, un mare amator de arte zise „primare”.