Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greta Thunberg contestată de trei filozofi francezi

_3_climate-change-strike-canada_0.jpg

Tînăra militantă ecologistă Greta Thunberg la marşul pentru climat, vineri 27 septembrie la Montréal
Tînăra militantă ecologistă Greta Thunberg la marşul pentru climat, vineri 27 septembrie la Montréal
Sursa imaginii: 
REUTERS/Andrej Ivanov

Ce legitimitate are tînăra suedeză Greta Thunberg pentru a le da lecţii de comportament ecologic şefilor de stat şi de guvern din întreaga lume? Întrebarea este dezbătută în Franţa, în contextul în care adolescenta de 16 ani beneficiază în prezent de o celebritate planetară. Vinerea trecută, la Montréal, cinci sute de mii de persoane au manifestat împreună cu ea pentru a cere o totală schimbare în materie de atitudine ecologică faţă de mediul înconjurător. În Franţa, însă, trei filozofi îi contestă programul şi metoda.

Michel Onfray, Luc Ferry şi Pascal Bruckner, iată doar trei nume de filozofi respectaţi în Franţa care consideră că prin "fenomenul Greta Thunberg" asistăm la o manipulare a opiniei publice mondiale. Cei trei filozofi nu neagă existenţa unei situaţii de urgenţă. Dar nici unul dintre ei nu crede că lumea ar putea fi salvată printr-un fel de nouă cruciadă (de data aceasta ecologică) a copiilor.

Michel Onfray vede în Greta Thunberg "o inteligenţă artificială", în sensul că apariţia ei ar fi un "artificiu", rezultatul mediatic al unui grup de militanţi care rămîne în umbră. Si Luc Ferry spune că adulţii sunt cei care trebuie să salveze planeta, nu copiii. Există, "în acest curent ecologic devenit extrem de politizat, o componentă anti-modernă care nu-mi convine", declară Luc Ferry.

Într-un interviu acordat revistei Le nouveau Magazine littéraire, filozoful Pascal Bruckner declară următoarele: "Greta Thunberg este, după opinia mea, o creaţie pur mediatică. Această manieră de a pleda în favoarea planetei vărsînd lacrimi în faţa microfoanelor şi a camerelor de luat vederi are ceva grotesc. Cînd o aud pe Greta Thunberg admonestînd Parlamentul francez şi strigînd vreau să vă panicaţi, faptul îmi aminteşte de regimurile fasciste ale secolului al XX-lea care lansau asaltul tineretul împotriva vechii lumi".

Se află, oare, în spatele fenomenului Thunberg, o nouă ofensivă a extremei stîngi doritoare să distrugă capitalismul cu armele ecologiei? Pascal Bruckner sugerează acest lucru. Personal consider că isterizarea tineretului mondial nu este cea mai bună strategie pentru a impune o economie verde, care cred că este posibilă. Maoismul a fost o formă de isterizare şi manipulare a copiilor şi a tinerilor, şi s-a încheiat cu o tragedie. Dar poate că Gretei Thunberg nu i s-a vorbit despre această pagină de istorie...