Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa, doliu naţional: 30 de şefi de stat şi de guvern prezenţi la înmormîntarea lui Jacques Chirac

20190929_120235_0.jpg

Omagiu popular adus lui Jacques Chirac la Palatul Invalizilor, monument unde se află printre altele mormîntul lui Napoleon.
Omagiu popular adus lui Jacques Chirac la Palatul Invalizilor, monument unde se află printre altele mormîntul lui Napoleon.
Image source: 
Photo: Géraud Bosman

Fostul preşedinte Jacques Chirac, decedat joi 26 septembrie la vîrsta de 86 de ani, va fi înmormîntat în cursul zilei de luni 30 septembrie în cimitirul parizian Montparnasse. O slujbă religioasă va avea loc în memoria lui Jacques Chirac la biserica Saint-Sulpice de la Paris, la ora 12. În jur de 30 de şefi de stat şi de guvern şi-au anunţat prezenţa pentru a-i aduce un ultim omagiu fostului preşedinte.

Rămăşiţele pămînteşti ale lui Jacques Chirac vor fi înhumate, într-un cadru strict familial, la cimitirul Montparnasse pentru că tot acolo a fost înmormîntată Laurence, fiica lui Chirac şi a soţiei sale Bernadette. Laurence a murit de anorexie în aprilie 2016. Jacques Chirac a fost foarte marcat de boala fiicei sale, care era şi prima născută, şi a făcut tot posibilul pentru a încerca să o salveze. Din surse apropiate de familie se spune că Jacques Chirac, chiar şi în perioadele cînd era extrem de ocupat, îşi găsea timp pentru fiica sa bolnavă.

În ultimele trei zile mii de francezi au trecut pe la Palatul Elysée pentru a semna un registru de condoleanţe în vestibulul de onoare, semn că fostul preşedinte a rămas popular în memoria concetăţenilor săi. În cursul zilei de duminică alte mii de francezi au venit să-l omagieze pe Jacques Chirac la Palatul Invalizilor, unde fostului preşedinte i-au fost aduse şi onoruri militare.

Printre şefii de stat şi de guvern care vor fi prezenţi la ceremonia religioasă de la Saint-Sulpice se numără preşedintele rus Vladimir Putin, primul ministru maghiar Viktor Orban, primul ministru libanez Saad Hariri. Comisia europeană va fi reprezentată de preşedintele ei, Jean-Claude Juncker, precum şi de succesorul acestuia, premierul belgian Charles Michel. Trei foşti preşedinţi francezi mai sunt aşteptaţi, Valéry Giscard d’Estaing, Nicolas Sarkozy şi François Hollande. Nu va lipsi, bineînţeles, preşedintele Emmanuel Macron care a decretat ziua de 30 septembrie zi de doliu naţional. La ora 15, în administraţia publică, va fi păstrat un minut de reculegere.

Unul dintre cei mai fideli colaboratori ai lui Jacques Chirac, Dominique de Villepin, fost ministru de externe şi prim ministru, a explicat astfel popularitatea de care se bucură Jacques Chirac: „în fond el semăna puţin cu fiecare francez”.