Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China, 70 de ani de la venirea la putere a regimului comunist

000_15l58j_0.jpg

Mausoleul lui Mao în Piaţa Tiananmen
Mausoleul lui Mao în Piaţa Tiananmen
Image source: 
Fred DUFOUR / AFP

China celebrează cu mare fast 70 de ani de la venirea comuniştilor la putere. O mare defilare militară este prevăzută marţi întîi octombrie la Beijing, în Piaţa Tiananmen. Pentru ca sărbătoarea să nu fie perturbată de manifestaţiile pro-democratice de la Hong Kong, preşedintele chinez Xi Jinping a promis că autonomia provinciei, fostă colonie britanică, va fi respectată. Seful statului chinez a mai precizat, în contextul unei recepţii la Beijing, că va continua să fie aplicat, în cazul provinciei Hong Kong, principiul “un stat, două sisteme”.

S-ar părea că Deng Xiaoping, liderul care, după moartea lui Mao, a plasat China pe orbita economiei de piaţă şi a modernităţii le-a dat mai multe sfaturi importante celor care urmau să preia ştafera în fruntea partidului şi a statului. Printre ele şi acestea două: nu arătaţi niciodată că aveţi o imensă putere, şi nu vă grăbiţi cînd vreţi să obţineţi un rezultat politic. Xi Jinping pare să fi asimilat în special al doilea sfat, pentru că de cîţiva ani nu ezită să arate lumii că el este stăpînul absolut în China. De altfel el a manevrat în aşa fel încît să poată rămîne preşedinte pe viaţă, ceea ce face din el un “demn” urmaş al lui Mao şi al împăraţilor chinezi.

Potrivit Agenţiei France Presse preşedintele Xi Jinping, acompaniat de alţi demnitari chinezi, s-a dus luni 30 septembrie să se încline în faţa sicriului unde sunt conservate rămăşiţele pămînteşti ale lui Mao, în mausoleul care i-a fost ridicat tot în piaţa Tiananmen. Pentru regimul de la Beijing faptul că Mao este responsabil de moartea a milioane de oameni nu cîntăteşte prea mult în balanţa justiţiei istorice, Mao a fost păstrat în panteonul revoluţionar şi probabil că nu va fi scos încă multă vreme.

Aniversarea a 70 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze se derulează însă într-un context complicat, dat fiind că de trei trei luni la Hong Kong asistăm la o puternică mişcare de contestaţie. Probabil că tocmai pentru a calma spiritele Xi Jinping a promis menţinerea autonomiei. Si aici a respectat într-un fel sfatul lui Deng Xiaoping. Regimul de la Beijing este decis să aducă într-o bună zi sub ascultate atît provincia Hong Kong cît şi insula Taiwan, dar nu consideră că este cazul să se grăbească…

Marea defilare de la Beijing, cu 15 000 de militari mobilizaţi, urmată de o paradă civilă în ritm de carnaval cu participarea a o sută de mii de chinezi, sunt destinate să arate din nou lumii cît de unită este China în jurul conducerii sale şi cît de mare este forţa Chinei. Mesajul are o semnificaţie suplimentară într-un moment cînd între China şi Statele Unite rivalitatea se adînceşte şi ia forma unui război economic. Pe 29 septembrie, de la tribuna Organizaţiei Naţiunilor Unite, şeful diplomaţiei chineze Wang Yi arăta că ţara sa nu se va teme niciodată de ameninţări şi nu va ceda niciodată presiunilor. În acelaşi timp, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, deplîngea “marea fractură planetară” care se anunţă la orizont pe fondul rivalităţii ecnomice, tehnologice şi militare dintre China şi Statele Unite.

În materie de competiţie tehnologică, este simptomatic în prezent modul în care gigantul chinez Huawei se apropie de ruşi pentru a-şi dezvolta reţeaua 5G. După ce Huawei a fost expulzat de pe teritoriul american, fiind acuzat printre altele şi de spionaj, Rusia i-a deschis porţile şi un acord a fost semnat între ruşi şi chinezi cu ocazia Forumului economic de la Sankt-Petersburg, în luna iunie. 

Potrivit unui cercetător care semnează un articol în Le Monde, la orizontul anului 2050 China va deveni prima putere mondială, inclusiv pe plan tehnologic datorită avansului pe care îl are în domeniul inteligenţei artificiale. Dezvoltarea acestei tehnologii este primul obiectiv al regimului comunist, din două mari motive: pentru că ea va permite Chinei să se impună în materie de geopolitică internaţională, dar şi să-şi controleze în mod absolut populaţia.