Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premiul Vaclav Havel acordat unui intelectual uigur din China

havel1_l_f.jpg

Image source: 
Consiliul Europei

În contextul în care China sărbătoreşte 70 de ani de la venirea la putere a regimului comunist, Consiliul Europei anunţă atribuirea premiului Vaclav Havel unui intelectual uigur, Ilham Tohti, condamnat pe viaţă de autorităţile chineze. Premiul Vaclav Havel recompensează persoane sau organizaţii angajate în apărarea drepturilor omului.

Ilham Tohti a fost condamnat în 2014 de justiţia chineză sub învinuirea de separatism. El face parte din etnia musulmană uigură, majoritară în vasta regiune Xinjiang din nord-vestul Chinei. Numele lui Ilham Tohti figura încă din luna august în preselecţia pentru acest premiu, şi la ora aceea autorităţile de la Beijing au reacţionat cu furie acuzînd Consiliul Europei de “sprijin acordat terorismului”. Parlamentari americani au propus ca lui Ilham Tohti să i se acorde şi premiul Nobel pentru pace.   

Creat în 2013, dotat cu 60 000 de euro, premiul Vaclav Havel prezervă şi memoria scriitorului ceh Vaclav Havel care s-a opus comunismului şi a devenit ulterior preşedinte. Pe lista celor recomandaţi să primească acest premiu se mai afla avocatul Buzurgmehr Yorov, condamnat în 2015 la 28 de ani de închisoare în Tadjikistan întrucît a reproşat public forţelor de ordine din ţara sa încălcări ale drepturilor omului.

Premiul Vaclav Havel pe anul acesta este împărţit de Ilham Tohti cu o asociaţie numită Iniţiativa tinerilor pentru drepturile omului, asociaţie care acţionează în favoarea reconcilierii în Balcani. Creată în 2003, această asociaţie încearcă să prevină răbufnirile naţionaliste într-o regiune în care conflictele inter-etnice au provocat mari drame. “Cooperarea regională în Balcani, a spus un membru al asociaţiei, este încă îngreunată de ură şi de neîncredere, iar elitele noastre politice nu au renunţat încă la proiectele lor războinice şi la ideologia naţionalistă”.