Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jacques Chirac: cum s-au derulat omagiul naţional, ceremonia solemnă şi inhumarea fostului preşedinte francez (Reportaj)

20190930_110106.jpg

Omagiul national, ceremonia funebrà militarà, a avut loc în Curtea de onoare a Invalizilor si a fost prezidatà de Emmanuel Macron
Omagiul national, ceremonia funebrà militarà, a avut loc în Curtea de onoare a Invalizilor si a fost prezidatà de Emmanuel Macron
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

La Paris s-au derulat luni, omagiul naţional şi ceremonia solemnă în memoria lui Jacques Chirac. Fostul preşedinte francez, decedat joia trecută în vârstă de 86 de ani, a fost apoi inhumat în cimitirul parizian de la Montparnasse. Ceremonia solemnă a avut loc în biserica Saint-Sulpice în prezenţa a zeci de personalităţi străine. Ea a fost precedată de omagiul naţional, prezidat de Emmanuel Macron la Invalizi (Hôtel des Invalides).

Ziua de doliu naţional în memoria lui Jacques Chirac a început de dimineaţă în incinta bisericii Saint-Louis des Invalides. O ceremonie familială, fără presă dar la care au venit totuşi circa 200 de invitaţi: membri ai familiei, personalul medical care l-a îngrijit pe fostul şef de stat, oameni politici care i-au fost foarte apropiaţi lui Chirac. A luat cuvântul cu această ocazie Martin Chirac-Rey, 23 de ani, singurul nepot al ex-preşedintelui. Ocazie cu care acesta a salutat memoria bunicului său.

A urmat apoi omagiul naţional, onorurile funebre militare aduse celui care a condus Franţa între anii 1995 şi 2007. Ceremonia s-a derulat în curtea de onoare a lui Hôtel des Invalides şi a fost prezidată de Emmanuel Macron. S-a intonat marşul funebru al lui Chopin şi imnul naţional – Marseieza. Erau acolo reprezentanţi ai celor trei armate franceze, terestră, aeriană şi navală, dar şi ai gărzii republicane şi ai foştilor combatanţi.

Cortegiul funerar pàràseste curtea de onoare a Invalizilor sub supravegherea presedintelui Emmanuel Macron (Foto: Vasile Damian)

In urma acestor diverse onoruri militare de la Invalizi, precedate de un minut de reculegere în memoria fostului preşedinte, cortegiul funerar a plecat spre biserica Saint-Sulpice.

Pe drum, sute de oameni au aplaudat la trecerea sicriului prezidenţial învelit în drapelul tricolor. Toţi au avut numai cuvinte de compasiune sau de admiraţie pentru Jacques Chirac. „Un om excepţional. Un tip căruia îi plăcea să trăiască bine, îi întruchipa perfect pe francezi” spuneau unii în timp ce străinii îşi aminteau cât de iubit era în Africa sau în Japonia.

In fata Invalizilor, anonimi au depus flori si ...mere în memoria lui Jacques Chirac. Màrul a fost simbol al campaniei lui Jacques Chirac la prezidentialele din 2002 (Foto: Vasile Damian)

In lipsă de Notre-Dame – catedrala este închisă de când a luat foc în aprilie – a doua slujbă religioasă a zilei în memoria lui Jacques Chirac, ceremonia zisă „solemnă”,  a fost celebrată în biserica Saint-Sulpice de arhiepiscopul de Paris Michel Aupetit. In discursul său, acesta a subliniat numeroasa prezenţă străină la ceremonie dar a avut mai ales un gând bun pentru Bernadette Chirac, soţia fostului preşedinte, absentă de la biserică din motive de sănătate.

Erau prezenţi în biserica Saint-Sulpice circa 2.000 de invitaţi – trei ex-preşedinţi francezi, Valéry Giscard d’Estaing, Nicolas Sarkozy şi François Hollande – dar şi aproape o sută de actuali sau foşti lideri străini. Rusul Vladimir Putin, spaniolul José Luis Zapatero, fostul preşedinte român Emil Constantinescu – iată doar câteva nume de răsunet care au făcut deplasarea la Paris ca să-l omagieze pe Jacques Chirac. Un om cu care fostul lider de la Casa albă Bill Clinton, şi el venit la ceremonie, aminteşte că „se împrietenise”.

In biserica Saint-Sulpice din Paris, sicriul lui Jacques Chirac învelit în drapelul tricolor (Foto:François Mori / POOL / AFP)

In fine, după ceremonia religioasă de la Saint-Sulpice, toate administraţiile franceze dar şi elevii din scolile din toată Franţa au păstrat un minut de reculegere în memoria fostului şef de stat. Apoi, sicriul cu trupul neînsufleţit al fostul preşedinte francez a luat drumul cimitirului Montparnasse unde avea loc o ceremonie strict familială. Un loc de veci parizian aşadar pentru Jacques Chirac care odihneşte de acum încolo în cavoul familial, cel în care, în urmă cu trei ani, în 2016, fusese déjà inhumată una dintre fiicele lui Chirac, Laurence.

 
Jacques Chirac: cum s-au derulat omagiul naţional, ceremonia solemnă şi inhumarea fostului preşedinte francez (Reportaj)