Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China: partener inconturnabil dar neliniştitor pentru occidentali

000_1kw57q_0.jpg

Liderii chinezi la tribuna oficială în jurul lui Xi Jinping, 1 octombrie 2019, Beijing
Liderii chinezi la tribuna oficială în jurul lui Xi Jinping, 1 octombrie 2019, Beijing
Image source: 
Greg BAKER / AFP

Pentru a marca 70 de ani de la venirea sa la putere regimul comunist chinez a organizat marţi întîi octombrie “celebrări colosale”. Este termenul folosit de corespondentul Agenţiei France Presse la Hong Kong, care subliniază că în timp ce la Beijing defila armata, în fosta colonie britanică zeci de mii de chinezi au ţinut să manifesteze în favoarea democraţiei. Manifestaţiile de la Hong Kong, în principiu interzise, au dus la noi înfruntări cu poliţia, şi aceste imagini riscă să eclipseze somptuoasele defilări, militare şi civile, de la Beijing.

Cincisprezece mii de soldaţi au defilat la Beijing unde regimul a ţinut să-şi prezinte şi noile realizări în materie de armament, cum ar fi racheta nucleară intercontinentală DF-41. Este pentru prima dată că regimul exhibă în public această rachetă cu rază de acţiune de 14 000 de kilometri, care poate deci, în principiu, atinge Statele Unite ale Americii.

“Nimic nu poate distruge fundamentele marii noastre naţiuni. Nimic nu poate împiedica naţiunea şi poporul chinez să avanseze pe drumul lor.” Sunt cuvinte pronunţate de preşedintele Xi Jinping care, în contextul acestor ceremonii, a apărut la tribună într-un costum de culoare închisă şi de croială maoistă.

La 2000 de kilometri distanţă, la Hong Kong, mai mulţi manifestanţi au aruncat cu ouă în portretul lui Xi Jinping expus în faţa reprezentanţei guvernului central. Iar ziua întîi octombrie, pentru contestatarii de la Hong Kong a fost declarată una  “a amărăciunii”. Demonstraţia de forţă de marţi de la Beijing este însă una care ar trebui să le dea de gîndit liderilor occidentali. Drumul pe care avansează poporul chinez este cel al leadership-ului mondial. China are acest obiectiv, să devină peste 30 de ani prima mare putere militară, tehnologică şi economică a lumii. Si este greu de imaginat că acest popor de un miliard trei sute de milioane de oameni ar putea fi oprit din drum. Pentru multe ţări occidentale China a devenit un partener inconturnabil şi un aliat care nelinişteşte.

Franţa face parte dintre primele mari ţări occidentale care au recunoscut regimul chinez. La iniţiativa generalului Charles de Gaulle, în ianuarie 1964 au fost stabilite relaţii diplomatice între Franţa şi China, ceea ce Statele Unite au considerat atunci ca fiind o provocare din partea Parisului. Între timp relaţiile comerciale dintre China şi Franţa au fost fructuoase. Duminică 29 septembrie un demnitar francez, Jean-Pierre Raffarin, a fost decorat de către preşedintele Xi Jinping în persoană, pentru merite deosebite în promovarea relaţiilor dintre cele două ţări.

Jean-Pierre Raffarin, prim ministru al Franţei între 2002 şi 2005, face de 50 de ani naveta între Franţa şi China, şi declară că a acompaniat în China peste o sută de mii de intreprinderi franceze. In jur de o sută de călătorii în China efectuate în decurs de cinci decenii, iată o veritabilă performanţă… Jean-Pierre Raffarin declară, cuvinte reluate de Agenţia France Presse, că nu a făcut în tot acest timp decît să servească interesele Franţei, evitînd, ca un vechi diplomat ce este, numeroase “capcane”.

Probabil că una dintre ele este chestiunea drepturilor omului care îi supără întotdeauna pe chinezi cînd este abordată frontal.