Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europalia: o şansă pentru cultura română – interviu cu Preşedintele ICR-ului, Mirel Taloş

images.jpg

Image source: 
EUROPALIA

Festivalul Europalia care se va desfăşura în Belgia între 2 octombrie 2019 şi 2 februarie 2020 înseamnă încă o şansă pentru cultura română şi pentru creativitatea românească. România este ţara invitată la actuala ediţie, iar prima manifestare din program este o impresionantă expoziţie în jurul operei şi personalităţii sculptorului Constantin Brâncuşi.

Festivalul Europalia a fost creat în urmă cu 50 de ani, iar printre ţările invitate pînă acum se numără Franţa, Italia, Spania, Portugalia, China, Brazilia, India, Indonezia. Si cîteva ţări est-europene au avut privilegiul de a fi invitate: Cehia, Polonia, Federaţia rusă.

Focalizarea pe România, în acest final de an, are şi o încărcătură simbolică, dat fiind că se împlinesc 30 de ani de la căderea comunismului. Creativitatea românească are deci ocazia de a se înfăţişa publicului occidental în toată maturitatea sa, fără complexe de marginalizare sau de întîrrziere istorică. Prin Brâncuşi, România arată că a fost deschizătoare de drumuri în materie de avangardă, chiar dacă artiştii ei, pentru a se afirma, au trebui să plece la Paris sau în alte oraşe ale lumii.

EUROPALIA este un festival organizat sub patronajul Familiei regale a Belgiei, dar nu se limitează doar la teritoriul belgian. Artiştii români invitaţi se vor putea deci adresa şi altui public, din Franţa, Olanda, Luxemburg, Marea Britanie…

Institutul Cultural Român a făcut mari eforturi pentru ca România să poată fi, în perioada imediat următoare, descifrată, cunoscută şi înţeleasă şi altfel, în cheie culturală, în Europa occidentală. Printre evenimentele majore programate se numără prezentarea a 90 de producţii cinematografice româneşti, de diverse facturi şi din diverse perioade, nelipsind bineînţeles filmele noului val de regizori români care au obţinut importante premii, în special în Franţa dar nu numai. Cîteva mari spectacole vor pleca deasemenea în turneu, precum “Povestea prinţesei deocheate”, spectacol scris şi regizat de Siviu Purcărete, produs la Teatrul Naţional “Radu Stanca” de la Sibiu.

Despre febrilitatea pregătirilor înainte de inaugurare ne-a vorbit la RFI Mirel Taloş, Preşedintele Institutului Cultural Român.