Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolas Sarkozy nu va scăpa de proces

sarko.jpg

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy, la Paris în martie 2019
Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy, la Paris în martie 2019
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

Veşti proaste pentru Nicolas Sarkozy. Curtea de casaţie a confirmat definitiv trimiterea în faţa tribunalului corecţional a fostului preşedinte francez. El va fi aşadar judecat pentru „finanţare ilegală a campaniei electorale” din 2012.

Delictul de „finanţare ilegală a campaniei electorale” este pasibil cu un an închisoare şi 3750 de euro amendă. Este ceea ce riscă Nicolas Sarkozy în afacerea zisă „Bygmalion” după numele societăţii care-i organiza şi factura – uneori cu documente false - mitingurile de campanie.

Concret, fostul preşedinte francez este acuzat că şi-a depăşit pragul maxim autorizat pentru campania electorală din 2012 cu peste 20 de milioane de euro. Asta în ciuda alertelor lansate de experţii contabili.

Nicolas Sarkozy va fi deci judecat în această afacere alături de alţi 13 acuzaţi în ciuda numeroaselor recursuri depuse de avocaţii ex-preşedintelui în ultimii doi ani şi jumătate. Judecătorul de instrucţie care-l trimite la tribunal pe Sarkozy estimează că „mai mult ca oricine altul, acesta se presupune că cunoaşte, respectă şi impune echipelor sale legile în vigoare în materie de finanţare electorală”. In finalul instrucţiei sale, judecătorul consideră că „Nicolas Sarkozy a beneficiat de o manieră incontestabilă de fraudele scoase la iveală de anchetă, lucru care i-a permis să dispună pentru campania din 2012 de mijloace mult mai mari decât îl autoriza legea”.

Reamintim că în curând Nicolas Sarkozy va fi judecat într-un alt proces, zis „afacerea Bismuth”, în care este acuzat de „trafic de influenţă” şi „corupţie”. In fine, într-o afacere de finanţare electorală cu bani libieni în 2007, Sarkozy este pentru moment doar inculpat dar avocaţii săi au cerut anularea acestor urmăriri. Curtea de apel din Paris va examina cererea peste două săptămâni.

 
Nicolas Sarkozy nu va scăpa de proces