Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Asasinatul lui Khashoggi: un an mai târziu, ce se ştie despre moartea fostului jurnalist saudit

khashoggi.jpg

Jamal Khashoggi în 2014
Jamal Khashoggi în 2014
Sursa imaginii: 
MOHAMMED AL-SHAIKH

In urmă cu exact un an, pe 2 octombrie 2018, Jamal Khashoggi, jurnalist saudit exilat în SUA, era ucis în consulatul Arabiei saudite din Istanbul. De mai multe luni, în urma unei anchete ONU şi a unor acuzaţii CIA, toate bănuielile se îndreaptă spre prinţul moştenitor al Arabiei saudite. Mohamed Ben Salman (MBS pe scurt) neagă însă că ar fi fost comanditarul asasinatului dar spune că „îşi asumă responsabilitatea”.

Ziua de 2 octombrie 2018 va rămâne în analele criminalisticii drept una extrem de violentă şi de inedită. Venit să-şi rezolve o problemă administrativă la consulatul Arabiei saudite din Istanbul, Jamal Khashoggi, jurnalist saudit disident şi exilat în SUA unde scria în New York Times, nu va mai ieşi de acolo niciodată viu. Un comando de 15 saudiţi – ofiţeri de securitate, apropiaţi ai prinţului moştenitor al Arabiei saudite, Mohamed Ben Salman - MBS cum i se spune pe scurt – dar şi un medic legist, îl va anestezia mai întâi pe Khashoggi înainte de a-l ucide şi decupa în bucăţele pentru a-l scoate apoi din incinta diplomatică în nişte saci.

Toate detaliile macabre ale asasinatului, inclusiv zgomotul fierăstrăului electric cu care a fost dezmembrat trupul lui Khashoggi, înregistrate clandestin de serviciile de informaţii turce, au fost făcute publice în presa turcă şi internaţională. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan şi ulterior o anchetă ONU şi declaraţii ale unor responsabili CIA afirmă că dispun de „dovezi credibile” care arată că MBS a comandidat asasinatul.

Prinţul moştenitor al tronului de la Riyadh a respins toate aceste acuzaţii, calificând de exemplul raportul ONU drept „fără fundament”. Totuşi, saudiţii au recunoscut că jurnalistul disident a fost ucis. 18 suspecţi au fost dealtfel arestaţi iar 11 dintre ei sunt chiar acum judecaţi cu uşile închise. Multe detalii de la procesul care a început în ianuarie nu există. Diplomaţi din cele 5 ţări membre ale Consiliului de securitate ONU şi din Turcia au fost acceptaţi să asiste la audieri, doar ca observatori şi fără traducători. S-a aflat totuşi că procurorul ar fi cerut pedeapsa cu moartea contra 5 din cei 11 acuzaţi. Se riscă astfel ca o parte din adevăr să nu se afle niciodată, estimează analiştii.

Printul mostenitor al Arabiei saudite, Mohamed Ben Salman, la summit-ul G20 de la Osaka (Japonia) în iunie 2019 (Foto: Jorge Silva/Reuters)

Mohamed Ben Salman a dat recent un interviu în care spune, pentru prima dată, că-şi „asumă întreaga responsabilitate a crimei” în calitate de şef dar neagă mai departe că ar fi comandidat această crimă odioasă. Pentru Christophe Deloire, director general al asociaţiei Reporteri fără frontiere, acest lucru nu este suficient. „Uciderea lui Khashoggi a fost un act barbar care s-a bucurat de o impunitate totală. MBS zice că-şi recunoaşte responsabilitatea dar de o manieră generală. In acest fel se ascund însă întrebări legate de culpabilitatea lui personală. Până acum ştiam că narcotraficanţi mexicani erau capabili să decupeze jurnalişti în bucăţele şi să-i arunce apoi la groapa de gunoi pentru a băga frica în confraţii lor. Acum însă, pentru prima dată un astfel de act a avut loc într-o incintă diplomatică” mai spune Christophe Deloire.

Reporteri fără frontiere a realizat o operaţiune mediatică spectaculoasă cu ocazia împlinirii a unui an de la moartea lui Jamal Khashoggi. Zeci de manechine dezmembrate au fost depuse în faţa consulatului Arabiei saudite de lângă Paris. Obiectivul afişat era ca „Arabia saudită să nu uite de gravitatea acestui act. Crima nu trebuie să rămână nepedepsită” scandau militanţii RSF.

Pericolul este însă tocmai ca această crimă odioasă să nu fie niciodată elucidată cu adevărat. Mai ales în contextul în care o anchetă internaţională este pentru moment exclusă iar comunitatea internaţională pare să fi trecut cu buretele peste acest act, pe cât de inedit pe atât de barbar.