Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Future Folk. Costume Royal”–Expoziţie românească de costume, la Paris (Galerie foto & interviu)

cover.png

Artista Carmen Emanuela Popa lângà unul din costumele pe care le expune la Paris
Artista Carmen Emanuela Popa lângà unul din costumele pe care le expune la Paris
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

La primăria sectorului 1 din Paris e prezentată până pe 10 octombrie expoziţia „Future Folk. Costume Royal” a artistei Carmen Emanuela Popa. Sunt prezentate în total circa 30 de rochii realizate în cadrul unui proiect mai larg de interpretare a costumului tradiţional din diferite culturi, combinat cu designul contemporan. După ce a fost prezentat la Palatului Parlamentului din Bucureşti, la Muzeul satului şi după aceea la Beijing, în China, conceptul a ajuns la Paris unde rochiile prezentate combină costumele folclorice din România cu costumul regal francez din secolul 18.

In interviu pe care l-a acordat RFI, Carmen Emanuela Popa ne explică mai întâi cum a ales acest titlu „flamboyant” pentru expoziţia ei. O expoziţie, un proiect mai bine zis, sprijinit de „Alumnus Club pentru Unesco” şi care interpretează costumul popular românesc.

După ce au fost prezentat la Palatul Parlamentului din Bucureşti, apoi la Muzeul satului Dimitrie Gusti din capitală şi după aceea la Beijing, în China, la centrul cultural român de acolo.

„Conceptul „Future Folk” l-am gândit ca o plonjare a trecutului, a obiectului vestimentar  tradiţional în urban” mai explică artista. „Odată ajuns la Paris, era clar că trebuia să aibă tangenţe artistice şi stilistice cu Franţa. Stiind că am să expun la primăria sectorului 1, aflată chiar lângă muzeul Luvru – fost palat regal – imediat mi-avenit idea titlului „„Future Folk. Costume Royal”. Am exploatat foarte mult linia costumului regal francez din secolul 18 dar totodată am adus această regalitate în urban şi aceste costume au căptat fie dungi paralele din zona sportwear, fie diferite accesorii – cleme, elastice, etc. - pe care le folosesc cei care se ocupă de această industrie şi un element special, baticul românesc, adus în acest context al regalităţii. Am ales baticul pentru că am plecat de la idea de coroană regală, cel mai reprezentativ element în acest sens”.

In finalul interviului pe care ni l-a acordat, artista Carmen Emanuela Popa spune că „pentru ea, Parisul e ca o a doua casă. Mi-aş dori să trăiesc aici ca să fac artă adevărată la Paris”.

 
„Future Folk–Costume Royal”–Expoziţie românească de costume, la Paris