Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul irakian anunţă o serie de măsuri pentru a calma manifestanţii

manifestantii_irakieni_denunta_somajul_coruptia_si_degradarea_serviciilor_publice.jpeg

Manifestantii irakieni denunta somajul, coruptia si degradarea serviciilor publice.
Manifestantii irakieni denunta somajul, coruptia si degradarea serviciilor publice.
Image source: 
Wissm al-Okili, Reuters

100 de persoane au murit în protestele derulate săptămâna aceasta la Bagdad dar şi în sudul ţării, cerând demisia guvernului. În week-end, ONU a cerut încetarea protestelor declanşate pe fondul corupţiei existente în ţară.

La finele unui Consiliu Extraordinar, guvernul condus de Adel Abdel Mahdi a anunţat un pachet ce cuprinde 17 măsuri sociale – cele mai multe sunt ajutoare financiare dar şi construcţia a 100.000 de locuinţe sociale. Cabinetul a ordonat realizarea unor hale destinate vânzătorilor ambulanţi, într-o tentativă de a crea noi locuri de muncă, în special pentru tineri. Un irakian din patru se află în şomaj.

Guvernul se confruntă cu cele mai puternice manifestaţii de când a preluat mandatul, în urmă cu un an.

În septembrie, autorităţile locale din diverse regiuni ale ţării au decis demolarea imobilelor construite fără autorizaţie pe terenul statului. În aceste imobile locuiesc însă 3 milioane de irakieni.

Protestele au izbucnit marţea trecută iar de atunci mai bine de 100 de oameni au murit, potrivit Comisiei guvernamentale pentru drepturile omului. 4.000 de irakieni au fost răniţi.

Cei mai mulţi au fost împuşcaţi, potrivit unor surse medicale citate de France Presse. 6 poliţişti au murit în manifestaţii.  Forţele de ordine au folosit muniţie adevărată pentru a dispersa mulţimea.

În cadrul protestelor, sediile mai multor partide politice au fost incendiate.

Conform Transparency International, Irakul este a 12-a cea mai coruptă ţară din lume.

Născută în urma unor apeluri lansate pe diverse reţele sociale, mişcarea antiguvernamentală denunţă corupţia, şomajul şi dezinteresul serviciilor publice într-o ţară aflată în penurie de electricitate şi apă potabilă şi care a ieşit la finele lui 2017, prin proclamarea victoriei asupra grupării jihadiste Stat Islamic din aproape patru decenii de conflicte.

Protestele anti-sistem au loc în capitala Bagdad dar şi în sudul ţării.    

Autorităţile au cerut manifestanţilor să le fie acordat timp pentru a realiza reformele începute pentru a ameliora condiţiile de viaţă a 40 de milioane de irakieni.

Sefa misiunii ONU în Irak, Jeanine Hennis-Plasschaert, a cerut în week-end «tuturor partidelor politice să îşi ia timpul necesar pentru a reflecta». «Cinci zile de morţi şi răniţi…trebuie ca acestea toate să înceteze», a scris responsabila pe Twitter.